U Banjaluci sutra protest opozicije i miting vlasti.

Vladajuća koalicija i danas je ponovila da će otkazati skup, ako to učini i tzv. Savez za promjene, ali to opozicione stranke nisu učinile. Umjesto toga, pozvale su predsjednika Srpske i SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting za nedjelju, 15. maj.

Dok je vlast tako iskazala spremnost da postupi u skladu sa pozivom patrijarha srpskog Irineja da se, umjesto masovnim okupljanjem, razgovorom pokušaju riješiti problemi, lider SDS-a poručio je da poglavar Srpske pravoslavne crkve ne treba da se miješa u politiku.

Portal Pres objavio je danas dva vrlo zanimljiva dokumenta. U prvom dokumentu jasno je vidljivo da protest opozicije finansira fond “Otvoreno društvo”, čiji je vlasnik Džordž Soroš. U dokumentima su redom pobrojani opozicioni lideri koji treba da, svako za svoju regiju, raspolaže novcem koji će im biti uplaćen. Јasno stoji i da se protest mora održati do polovine maja. Objavljen je i još jedan dokument koji govori o smjernicama na koji način treba da se sakriju pomagači u organizaciji protesta.

Dotacije su raspoređene po regijama, a njihov zbir dostiže 840.000 KM. Najviše za banjalučku regiju – 214 .000 dolara, za čije je raspolaganje zadužen Dragan Čavić. Slijede Bijeljina i Istočno Sarajevo sa 97.000 dolara, odnosno 90.000 dolara. Manje novca otišlo je za Doboj i Trebinje, navodi se u dokumentu koji je objavio portal Pres. U dokumentu se jasno pominje da protesti moraju da se održe do polovine maja. U potpisu Senad.

Na drugom dokumentu koji je, takođe, objavio portal Pres su smjernice, poput te da su majice iz Turske i da treba ukloniti etiketu koja to dokazuje. I pored ovih dokumenata, lider NDP-a Dragan Čavić je demantovao portal.

Fond “Otvoreno društvo” iz Sarajeva demantovao je autentičnost dokumenta. Sve se, tvrde u opoziciji, posljednjih dana činilo da se obmani javnost da bi u što manjem broju, sutra, građani došli u park “Mladen Stojanović”. Danas su ih ponovo pozvali da izađu na protest.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže “da pokažemo da se na miran način u Republici Srpskoj mogu iskazati stavovi”.

Iz vladajuće koalicije u Srpskoj poručuju – i protest i miting je zakazala opozicija. Na mitingu na Trgu Krajine traže podršku naroda i dobiće je od, kako procjenjuju, više od 30.000 građana Srpske. Vlast u Srpskoj, podsjećaju, dobijena je na demokratskim izborima što je dokaz legitimiteta i Republike Srpske. Podržavajući je, okupljeni će, ističu, pokazati da je politika koalicionih partnera bila uspješna, jer je rigorozno branila i očuvala poziciju Republike Srpske, ali i da ne žele nadređenost Sarajeva i BiH nad Banjalukom i Srpskom.

Imamo podršku zbog toga što smo uspjeli da se odupremo intervencionizmu međunarodnog faktora koji je htio da centralizuje BiH, na šta su nasjeli predstavnici SZP- rekao je Dodik.

Ne negirajući pravo opoziciji da organizuju proteste, vlast upozorava da oni ni u jednoj zemlji nisu donijeli ništa dobro i poručuju: Problemi se ne rješavaju na ulici, već snagom argumenata u institucijama.

– Mi nismo imali drugog izbora nego da ovim mitingom jasno pokažemo da politika koju vodimo ima veliku podršku građana Republike Srpske – rekao je Petar Đokić, predsjednik SP.

Na poruke patrijarha Irineja dva bloka imala su potpuno suprotan odgovor. Umjesto protesta i mitinga – na sastanak političkih lidera, vladajuća koalicija i danas je pozivala, ali bezuspješno.

– Umjesto skupova bolje bi bilo da smo sutra razgovarali kod predsjednika da se pokušavaju riješiti problemi – rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

S tim nije saglasan lider SDS-a. Patrijarhu poručuje da Crkva ne treba da se miješa u politička pitanja i da se stavlja na bilo čiju stranu. I šokirao javnost.

– Ukoliko SPC želi da se bavi politikom, neka osnuju svoju stranku i izađu na izbore. A uvjeren sam da bi bili iznenađeni brojem glasova koji bi dobili – rekao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Zabrinutost što opozicija nije poslušala apel patrijarha srpskog Irineja, niti apele iz Srbije, iskazala je Ujedinjena Srpska koja nije dala podršku nijednom skupu. Njen predsjednik Nenad Stevandić ne može da razumije potrebu za uvođenjem naroda u, kako kaže, lične sukobe.

– Sukobljavanje odgovara našim neprijateljima, a protiv je interesa naše djece – kaže Stevandić.

Na mir i dostojanstvo učesnike oba skupa pozvao je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Poručuje – Republika Srpska ima funkcionalnu i efikasnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i svi problemi treba da se rješavaju u institucijama sistema, na demokratskim izborima i dijalogom.

RTRS