Počasnom vodu hrvatske vojske danas je uoči komemoracije u Blajburgu austrijska policija oduzela oružje. Niko od vojnika nije mogao da prođe u prostor za komemoraciju i potom su vraćeni u Zagreb.

Kako je objavio portal Indeks, austrijska policija zaustavila je počasni vod hrvatske vojske i nije im dozvolila pristup komemoraciji.

Prema navodima hrvatskog portala, austrijskoj policiji je bila sumnjiva jedna od pušaka koje su nosili pripadnici počasnog voda hrvatske vojske.

Zapovjednik voda je bez uspjeha pokušao da objasni austrijskom policajcu da iz te puške ne može da se puca i da služi samo za ceremonije.

Niko od vojnika nije mogao da prođe u prostor za komemoraciju i potom su vraćeni u Zagreb, a prethodno je austrijska policija odvela sve pripadnike vojske i svaku pušku je posebno fotografisala.

Ovaj skandal je, kako prenose hrtvatski mediji, prokomentarisao Boris Blažeković, bivši izaslanik hrvatskog Sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a.

“Naoružana vojska ne smije preko granice ukoliko to ne dozvoli Vlada, potvrdio je Sabor, te na kraju predsjednica. To je nedozvoljeno i taj dilentatizam u ponašanju unutar države danas je prava sramota. Naprosto je nedopustivo da se takve stvari dešavaju. Očigledno tu niko ne zna kako se država vodi”, objasnio je Blažeković.

U Blajburgu, u Austriji danas je obilježena 71. godišnjica stradanja pripadnika snaga kvislinške ustaške Nezavisne Države Hrvatske i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svjetskom ratu, ali i civila.

Oni su htjeli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci. Dio zarobljenih odmah je ubijen, a dio je sljedećih nekoliko mjeseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put. Tačan broj ubijenih još nije utvrđen.

Na komemoraciji pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske učestvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Komemoraciju u Blajburgu organizuje Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovo Sabor Hrvatske, dok je supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.