Јoš je enigma koju je školu zapravo završio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić. Iako javno tvrdi da ima Visoku stručnu spremu, na sajtu njegovog ministarstva podaci su promijenjeni. I ovaj put nikom ništa nije jasno.

Sajt Ministarstva bezbjednosti je promijenjen. U podacima je dodato da je Mektić pohađao Višu školu za unutrašnje poslove. Ostao je podatak o Pravnom fakultetu i studiju za unutrašnje poslove. Ovaj podatak demantovao je sam Pravni fakultet u dopisu RTRS-u upućenom još u septembru prošle godine – Na Pravnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu ne izvodi se niti se ikada izvodio studij za unutrašnje poslove, zvani dipomirani kriminalista.

Sam Mektić u emisiji ATV-a tvrdio je da je sa njegovom diplomom sve u redu i da nema samo jednu diplomu.

– Imam dvije diplome, rekao je Mektić.

I ima dvije, ali su obje u rangu Više škole. Јedna iz studija Više upravne škole u Zagrebu i druga iz Visoke škole MUP-a. Ta druga je u rangu Više škole. Bar tako se navodi u objašnjenju iz 2009. godine, koje je MUP Hrvatske proslijedio svima onima koji su studirali sa Mektićem i završili do rata tu školu.

– Ova mogućnost u kojoj im se objektivno priznaju veća prava nego što im pripadaju je pravno iskoristiva jedino u svrhu daljnjeg nastavka studija na našem specijalističkom diplomskom stručnom studiju kriminalistike, dok za druge svrhe, primjerice zaposlenje u državnoj upravi, ta diploma nije dostatna, navodi se u saopštenju MUP-a Hrvatske.

Dakle, u Hrvatskoj je sa ovom školom, nemoguće naći posao u državnoj službi, osim u MUP-u. Postavlja se pitanje – zašto Mektić insistira na Pravnom fakultetu i Visokoj stručnoj spremi. Možda zato što je bio u dva mandata direktor Službe za poslove sa strancima. Tamo uslovi predviđaju slijedeće:

– Pored opštih uslova utvrđenih zakonom, kandidat za direktora mora imati visoku stručnu spremu (VSS), završen fakultet, pet godina radnog iskustva, od čega tri godina na poslovima vezanim za kretanje i boravak stranaca.

Da li je Mektić obmanuo Komisiju svojim diplomama u to doba i da li je to krivično djelo? I još važnije-da li i dalje obmanjuje javnost o istom pitanju?

RTRS