Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predmet je satanizacije jer je prvi uvidio da na evroatlantskom bedemu postoje ozbiljne pukotine, rekao je direktor beogradskog Foruma za odgovornu politiku Dragomir Anđelković.
Anđelković je podsjetio da su zapadni mediji prije 15 godina govorili da je Dodik faktor stabilnosti u BiH, političar koji želi da modernizuje BiH i Republiku Srpsku, a danas je on predemt njihove satanizacije.

“Kako je došlo do toga? Verovatno zato što je Dodik među vladajućim srpskim političarima prvi uvideo da na evroatlantskom bedemu postoje ozbiljne pukotine, da se geopolitička struktura sveta menja. On nije dopustio da nam se dva puta dogodi autizam”, naglasio je Anđelković.

On je ukazao i da Srbi nisu vidjeli pad Berlinskog zida, zbog čega su stradali devedesetih godina, te da ne bi smjeli, kao nacija, da ne vide šta znači postepeno urušavanje evroevroatlanskog zida.

Anđelković je naveo da se Srbima ne daju pomilovanja, da se Srbiji otima Kosovo, a Srpskoj polako zateže omča, koja bi dovela do centralizacije i njenog svođenja na puki administrativni entitet umjesto da bude ono što je u Dejtonu potvrđeno – da je uistinu država.

On je dodao da se Banjaluka tome tiho suprotstavljala, smanjivala štetu, i u jednom momentu krenula je radikalno, a simbol tog novog kursa bila je privatizacije Naftne industrije Republike Srpske.

Anđelković je naveo da je tada postalo jasno da je Rusija stupila na globalnu scenu, da je Kina sve jača, a Zapad polako slabi.

“Zašto bi Srbi nastavili da robuju nekakvim mantrama o evroatlantskim vrijednostima, praznim pričama koje im idu na štetu? Normalno je da sarađujemo sa Zapadom i Istokom, ali, prije svega, u interesu svoje zemlje. Tim putem krenula je Srpska, krenuo je Dodik, a odgovor je satanizacija. Isti koji su ga hvalili, preko noći su počeli da ga kude, izmišljaju razne stvari i produkuju afere”, kaže Anđelković.

On je naveo da su Zapadu, da bi nešto postigao, potrebni saradnici, neodgovorni srpski političari, koji ne shvataju da je jedno biti opozicija vlasti, a drugo biti opozicija državi i da to niko nema pravo da čini da bi se dokopao fotelje.

“Ali, uvek se nađu neodgovorni. Pri tome ne mislim na opoziciju u Republici Srpskoj u celini, nego na pojedine lidere koji su spremni da žrtvuju tekovine otadžbinskog rata i sve što je neophodno da srpski narod opstane zapadno od Drine”, rekao je Anđelković.

Navodeći da je cilj evroatlantskih centara moći da zaokruže svoju dominaciju na Balkanu, sklone neposlušne i postave poslušne, Anđelković je dodao da je zbog toga osmišljen koncept obojenih revolucija, obojenih talasanja i obojene akcije satanizacije onih koje nisu po volji tih centara moći.

Prema njegovim riječima, oni koji danas ruše i pokušavaju da sruše Dodika ili Gruevskog u Makedoniji, pokušaće to sutra na ovaj ili onaj način i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da tim centrima nije želja da imaju jake lidere spremne da brane svoju zemlju, već su im potrebni slabi političari koji nisu u stanju da naprave ni svoju vladu, već im je pravi neka ambasada, potrebni su im ljudi koji nisu u stanju da pobijede na izborima, već neko mora da ih instalira.

“Jer kada su takvi na čelu zemalja, onda su te zemlje samo provizorijumi. To ne smemo da dopustimo, jer će nas skupo koštati”, upozorio je Anđelković.

On je ocijenio da je Republika Srpska, ipak, u još težem položaju, jer Srbija može da izgubi i dio teritorije i ima neku štetu, ali će nekako opstati.

“Moramo se, i mi u Srbiji, i u regionu, odupreti onima koji jurišaju na institucije Srpske pod lažnim izgovorom da se bore protiv vlasti koja im nije po volji, jer ako im to uspe onda Srpske neće biti, makar je neće biti kao države. A to jepitanjnje svih nas”, naglasio je Anđelković.

Anđelković je rekao da region samo solidarnošću prema svakog državi ugroženoj “obojenim talasanjima”, jačanjem patriotske svijesti i aktivnim odnosom prema nacionalnoj politici može spriječiti da Balkan ponovo postane “bure baruta”.

SRNA