Svjetski mediji večeras ne štede riječi hvale i divljenja za pobjedu srpskog tenisera Novaka Đokovića na Rolan Garosu, koji je trijumfovao nad Britancem Endijem Marejem rezultatom 3:1 u setovima.

“Briljantni Novak Đoković iskoristio je rastrojenog rivala Endija Mareja kome je smetala neprijateljski nastrojena publika i koji je bjesnio zbog sitnica”, piše “Gardijan”.

Bi-Bi-Si objavio je da je ovo istinski istorijski dan, možda ne u onom smislu u kome bi britanski teniski navijači to željeli, ali monumentalan u svakom slučaju.

“Fantastičnom Srbinu protivnik je sada istorija i za sada on to takmičenje uspješno savladava”, piše Bi-Bi-Si.

Rojters navodi da se Đoković današnjim trijumfom u Parizu pridružio velikanima osvojivši četiri grend slem titule u nizu.

Britanska agencija podsjeća da je Đoković tek treći na svijetu nakon Dona Badža i Roda Lejvera, koji je uspio da osvoji četiri velike titule u nizu, i osmi koji je trijumfovao i u Vimbldonu, Parizu, te na otvorenim prvenstvima SAD i Australije.

Britanski list “Dejli telegraf” piše da se rijetko dešava da igrač uspije da “njegova briljantnost djeluje tako jednostavno”.

“On je snažan, bionički čovjek”, piše list.

List “Dejli mejl” u naslovu piše da je ovo “Novak slem”, a ne grend slem, uz ocjenu da je “slomio” Mareja, te da se pobjedom u Parizu pridružio besmrtnima – trijumfujući na sva četiri grend slema.

“Novak Đoković pobijedio je na sva četiri grend slema u posljednjih 12 mjeseci, a to čak ni Rodžer Federer nije uspio”, piše list.

Ističući da je svjetski broj jedan potvrdio da spada u najveće igrače tenisa, “Dejli mejl” piše da je Novak danas ušao u istoriju, te da mu Endi Marej nije mogao parirati.

SRNA