Vijest da su vodeći ljudi pravoslavne crkve u Bijelom Polju kod Mostara organizovali zajednički iftar za muslimane ovog kraja, obišla je medije. Komentari, bez izuzetka, pozitivni.

Potez vladike Grigorija oduševio je pripadnike svih zajednica u BiH. Utisak je da narodima ovog područja treba više ovakvih događaja.

”Ne znam šta je ljudima, ovo je najnormalnije moguće. Mi smo to oduvijek imali, biti komšije i prijatelji, poštovati drugoga, njegovu vjeru i život, poštovati drugog jer kako u protivnom očekivati da nas neko poštuje. Kako ne biti takvi kad i na svim stranama imamo dobre ljude. To nas oplemjenjuje i ovo je nešto najnormalnije. Začudo mi je sve ovo, ali izgleda je sve što je normalno, čudno”, ispričao je vladika Grigorije.

”Treba nam ovakvih stvari više, da razgovaramo, da se družimo, da ručamo, da imamo iftar… Sve je bolje od podozrenja i mržnje, sve je bolje od belaja što bi rekao narod”, zaključio je vladika Grigorije u razgovoru za N1.

Crkva u Bijelom Polju je izgrađena 1865. godine, a zapaljena 1992. Obnovljena je 2004. godine zahvaljujući prilozima vernika i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.