Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio ja da je izložba o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu skandalozna i predstavlja revitalizaciju fašizma i nacizma, dok istovremeno strana nevidljiva ruka homogenizuje sve katoličke i islamske vjerske lidere u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori protiv Srba i svega što je srpsko, posebno protiv Republike Srpske.
Anđelković je izjavio Srni da se izložbom o kontroverznom hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepnicu u Evropskom parlamentu veliča fašizam i oni koji su učestvovali u genocidu nad Srbima, te da je za svaku osudu.

“Isto bi bilo da je tamo upriličena izložba nekom od nemačkih verskih lidera, koji su podržavali Hitlera, a bilo je mnogo takvih. Znači, apsolutno je to skandalozno, kao i da se, na primjer, organizuje izložba italijanskim biskupima koji su bili bliski sa Musolinijem”, istakao je Anđelković.

Kada je riječ o sve otvorenijim istupima katoličkih i islamskih vjerskih poglavara prema svemu što je srpsko, posebno prema Republici Srpskoj, Anđelković je naglasio da sva ta “homogenizacija” podsjeća na stvaranje hrvatsko-muslimanske koalicije iz 1992. godine čiji je cilj ukidanje Srpske.

“Oni centri moći koji žele da uklone Milorada Dodika u cilju centralizacije BiH shvatili su da je mnogo teže postići tako nešto dok ne postoji homogeni antisrpski blok Hrvata i muslimana i dok su oni međusobno posvađani”, rekao je Anđelković.

On je upozorio da, ma koliko bila jaka koalicija Bošnjaka i Hrvata, Srbi u Republici Srpskoj se mogu s njom izboriti ako ostanu složni i uklone sjeme razdora koje je među njima posijano.

Anđelković je ocijenio da bi i predstavnici Srpske pravoslavne crkve u BiH morali glasno da odreaguju na sve ono što se dešava i što je usmjereno protiv njenog naroda, dodavši da NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, umjesto da odgovori biskupu Franji Komarici, poglavaru Islamske zajednice u BiH Husein Kavazoviću i njima sličnim, organizuje iftar što, kako je rekao, nije dobra poruka.

“To je poruka da Srbi prihvataju takvu retoriku koja je suprotna nacionalnom pomirenju dok se sa druge strane katolički i bošnjački vjerski i politički lideri ponašaju kao ratnih 90-tih i ispoljavaju mržnju”, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, na scenu su sad izašli vjerski lideri i nevladine organizacije, jer su Hrvati i Bošnjaci u BiH izgubili povjerenje u svoju političku elitu.

“Na taj način se dobija jedna nova, udarna pesnica protiv Srba, ali to ne treba da nas brine. Treba da nas brine nereagovanje naših vjerskih lidera”, istakao je Anđelković.

On je ocijenio da je to politika gdje drugi sebi dopuštaju da djeluju antisrpski i krajnje nekorektno, dok se sa druge strane Srbima mjeri svaka riječ.

“Buđenje ekstremizma, koje je jako u BiH i u Sandžaku, širi se… Izjava srbijanskog muftije Numana da ‘Republiku Srpsku treba ukinuti’ je potvrda za to. Neka strana nevidljiva ruka homogenizuje sve i političke i vjerske lidere u regionu protiv Srba”, zaključio je Anđelković.

SRNA