Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da Srbija u ovom vremenu krize izazvane virusom korona treba da usmjeri pažnju na pružanje pomoći srpskom narodu u regionu, odnosno njegovim državama kao što je Republika Srpska.
“Pomoć Republici Srpskoj ja nikako ne bih nazvao pomoć. To je samo raspodela onoga što imamo, jer smo jedan narod i kao jedan narod treba da se maksimalno solidarišemo. Republika Srpska za nas treba da bude isto što i Srbija i na taj naćin da se prema njoj odnosimo”, istakao je Anđelković za “Politiku”.

On je rekao da to nije ništa drugo, nego pomoć bratskom narodu koja nikoga ne ugrožava.

“Ako neko ima rezerve prema tome, onda on ispoljava zlu nameru prema našem narodu. Kada dobije tu pomoć od Srbije, Republika Srpska će je usmeriti ka svim njenim građanima, bez obzira na etničku pripadnost”, naveo je Anđelković.

On je istakao da Srbija ne treba da bude nesolidarna, ali da u ovim vremenima to treba da prvenstveno pruža pomoć srpskom narodu u regionu – u Republici Srpskoj, Srbima u Crnoj Gori i gdje god žive u regionu.

“Kada se radi o drugima, ima smisla da budemo solidarni, ali nikako ne smemo da budemo ludi. Za nas su najvažnije srpske integracije, što znači saradnja sa Republikom Srpskom i zemljama u okruženju gde žive Srbi”, rekao je Anđelković.

On je naveo da Srbija treba da daje pomoć Crnoj Gori, jer je tamo, bez obzira na antisrpski režim, narod uglavnom srpski.

“Pomoć Crnoj Gori je za Srbiju nešto apsolutno bitno, jer je to naš narod. To što je tamošnji režim uradio /odbijajući ponuđene respiratore/ je sramno, jer oni iz političkih motiva ugrožavaju živote svojih građana”, rekao je Anđelković.

Agencije