Potpredsednik SNSD i bivši srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović tvrdi za „EuroBlic“ da je jedinstvo političkih lidera iz RS neophodno da bi se zaštitili ugroženi interesi Srba u BiH.

Radmanović, između ostalog, ističe da će predstojeća rasprava u Parlamentu BiH o spornoj metodologiji popisa stanovništva pokazati koliko su, prema njegovim rečima, predstavnici Saveza za promene u zajedničkim organima BiH spremni da brane srpske interese.

 – Svi predstavnici Srba u Sarajevu, a to se posebno odnosi na one koji su na najvišim funkcijama, morali bi da se čvršće i jasnije opredele oko nekih ključnih pitanja – kaže Radmanović.

Kako biste ocenili dosadašnje delovanje vašeg naslednika u fotelji, srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića?

Nije teško primetiti da izbegavam da dajem bilo kakve ocene za ove skoro dve godine, koliko Ivanić tamo sedi. Verujte da ni sada ne bih detaljno govorio o tome da se on nije upustio u to da daje ocene o mom radu.

Mislite na Ivanićeve nedavne kritike famoznog  pisma iz 2009. u kojem vi, kao tadašnji član Predsedništva BiH, dajete podršku učlanjenju BiH u NATO?

Pre svega, Ivanić je tada izgubio izbore u duelu sa mnom i nema nikakvo pravo da daje takvu vrstu ocena. Drugo, niko ko je ozbiljno analizirao njegov rad u Predsedništvu BiH ne primećuje da je on bilo šta ozbiljno uradio za ove dve godine. Jedino što se primećuje jeste histeričan napad njega i onog njegovog predsednika političke partije (Branislav Borenović, op. a.) na mene, čak i pre nego što sam završio konferenciju za novinare na kojoj sam detaljno objasnio o čemu se tu radi.

Odluka direktora Agencije za statistiku BiH da bez saglasnosti predstavnika RS objavi rezultate popisa izazvala je oštre reakcije. Kakvo je vaše mišljenje o toj temi?

Ispalo je da Savet ministara BiH nije nadležan o tom pitanju, isto kao ni Predsedništvo BiH. Svi pričaju o tome, a prolazi ono što je uradio direktor neke agencije. Ovo je prilika da svi pokažu kako se to može rešiti. U ovom slučaju to ne mora da radi srpski član Predsedništva BiH, jer politička partija kojoj pripada nema nijednog poslanika u Parlamentu BiH. To je pre svega na SDS da zajedno s SNSD u Parlamentu BiH pokuša razrešiti tu situaciju. Takva mogućnost postoji i mi ćemo ovih dana pokušati da vidimo kako će se to završiti. To će biti  prilika i onima koji drže vlast u Sarajevu da pokažu da se ne oslanjaju na bošnjačke glasove koje su dobili na izborima, kao što je slučaj s Ivanićem. Ovde se ne radi samo o popisu stanovništva, koji jeste najaktuelniji. Tu se radi i o popisu vojne imovine.

U čemu je problem s popisom vojne imovine?

Taj popis je potpuno nelegalan i na njega niko ne reaguje. To su važne stvari na koje se mora obratiti pažnja. Član Predsedništva BiH može da uvek, čak i kad ne odlučuje, svojim autoritetom – ako ga, naravno, ima – doprineti pravom rešenju.

Postoji li ikakva saradnja SNSD i SzP oko ključnih nacionalnih pitanja?

To ćemo ove sedmice videti u Parlamentu BiH. SNSD je tražio posebnu sednicu o popisu stanovništva, ta sednica je počela, a zatim je prekinuta. Tu treba da zajedno nastupamo. U Domu naroda Parlamenta BiH, čiji sam član, u nekoliko situacija pokazali smo da možemo zajedno raditi.

Poslednjih dana kroz medije su se provlačile priče o mogućnosti formiranja vlade nacionalnog  jedinstva u RS.

Ne mora postojati vlada nacionalnog jedinstva, ali moraju da postoje neke teme oko kojih se svi u RS slažemo, jer su one u interesu srpskog naroda. Kontakti između lidera političkih partija u RS postoje. Oni su, istina, slabi i nedovoljni, ali će morati da se intenziviraju, posebno u situaciji kada u BiH imate samo jedno mišljenje Bošnjaka, izraženo kroz SDA, i samo jedno mišljenje Hrvata, izraženo kroz HDZ. Mi u RS ne moramo da dođemo do jednog mišljenja, ali oko ključnih nacionalnih pitanja trebalo bi da se slažemo.

Čini se da koalicioni partneri SNSD iz vlasti u RS, prvenstveno DNS, nisu preterano oduševljeni idejom predsednika vaše stranke da se referendum o Danu RS održi istog dana kada i lokalni izbori?

A meni se čini da se o tome oni još nisu izjasnili. Očekujemo izjašnjenje DNS o toj temi, a koliko vidim, SP je već podržala tu ideju. Mislim da će i DNS to isto da uradi. Mi u SNSD smatramo da je to dobra ideja i da je možemo provesti u normalnoj zakonskoj proceduri, kroz parlament i poštujući sve rokove. Zašto da građani dva puta izlaze na glasačka mesta?

Opozicija takođe ne podržava održavanje referenduma o Danu RS istog dana kada su zakazani lokalni izbori?

Znamo mi dobro da će biti problema oko toga. S druge strane, svi u RS su jedinstveni da je Dan Republike Srpske 9. januar. Naravno, ima i onih koji se plaše referenduma, a ne smeju to da kažu zato što je međunarodna zajednica unapred protiv referenduma. Jedan broj političara iz RS plaši se tih lidera iz međunarodne zajednice, koji su, inače, davno izgubili moć u BiH.

Igor je moj drug

Gradska organizacija SNSD Banjaluka juče je zvanično objavila kandidaturu Igora Radojičića za gradonačelnika. Kakav je vaš odnos sa Radojičićem?

Igor Radojičić je moj mlađi drug još iz vremena kada smo zajedno bili u Socijalističkoj partiji. U jednom važnom trenutku za razvoj političke misli u RS, kao i za razvoj cele Repubilike, nas dvojica smo zajedno ušli u drugu političku stranku, Demokratsku socijalističku partiju. Posle toga smo, isto tako zajedno, odlučili da idemo sa stvaranjem partije u saradnji sa Strankom nezavisnih socijaldemokrata. Zajedno smo sve do danas. Sve ostalo su spekulacije.

Vlada radi dobro

Da li su realne priče o rekonstrukciji Vlade RS?

Otkako funkcioniše ova vlada stalno se priča o nekoj rekonstrukciji. Zvaničan stav SNSD je da Vlada RS u datim uslovima funkcioniše dobro i da nema potrebe za rekonstrukcijom. Naravno, o tom pitanju trebalo bi da se izjasne i naši koalicioni partneri.