Univerzitetski profesor Emil Vlajki smatra da se lažnom metodologijom u praksi ponovo formirala antisrpska muslimansko-hrvatska koalicija uz blagoslov “međunarodne zajednice”.
Vlajki je naveo da je član Predsjedništva BiH Dragan Čović hladnokrvno juče u Banjaluci obavijestio javnost Srpske da je pogriješio što je podržavao lažnu metodologiju popisa stanovništva prema kojoj je Republika Srpska “obogaćena” za 200.000 muslimana koji tu uopšte ne žive.

“Očito je pogriješio i kada je u parlamentu BiH, njegova stranka, HDZ, zajedno sa SDA, preglasala poslanike iz Srpske i time omogućila da ta lažna metodologija, uz izričitu podršku Brisela i /visokog predstavnik u BiH Valentina/ Incka, za nekoliko sedmica legalno ugleda svjetlost dana”, istakao je Vlajki u saopštenju.

On smatra da tu nikakve greške nije bilo, jer je lideru NDP-a Draganu Čaviću, “koji se dugo nećkao oko toga da li da se kandiduje za gradonačelnika Banjaluke, pošto je znao, da u normalnim okolnostima, nema nikakve šanse protiv kandidata SNSD-a Igora Radojičića, bilo objašnjeno da će ipak pobijediti”.

Vlajki tvrdi da su lažni stanovnici tako raspoređeni, da će, zajedno sa opozicijom, imati većinu u glavnom gradu Srpske i Čavić će biti gradonačelnik.

“Sličan se scenario priprema i u drugim opštinama Republike Srpske, a za sada se ne vidi kako će se te manipulacije, gdje udruženo djeluju Savez za promjene, te bošnjačke i hrvatske stranke, spriječiti”, ocijenio je Vlajki, koji je i predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.

SRNA