Srpska koalicija „Zajedno sa Srebrenicu“ podneće krivičnu prijavu protiv načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića zbog širenja verske i nacionalne mržnje, saznaje „Euroblic“.

Srpski političari iz Srebrenice ogorčeni su zbog autorskog teksta kojeg je Duraković pre dva dana objavio na portalu „Al Džazira Balkans“, a u kojem je aktuelni načelnik Srebrenice nedavnu regularnu vežbu pripadnika Specijalne jedinice MUP RS u blizini bošnjačkog sela Luka, maltene, nazvao pripremom za zločine.

Ističući da je Duraković svojim skandaloznim „pisanijem“ ozbiljno ugrozio međunacionalni mir u ovom delu RS, naši sagovornici poručuju da su čvrsto odlučili da presaviju tabak i protiv kontroverznog načelnika opštine podnesu prijavu.

– Izgleda da su maske konačno pale. Poređenjem pripadnika MUP RS sa osuđenim ratnim zločincima, kao i insinuacijama da Policija RS, navodno, planira ponavljanje zločina nad srebreničkim Bošnjacima Duraković se otvoreno deklarisao kao načelnik opštine samo jednog naroda. Njegovim ratnohuškačkim kvalifikacijama trebalo bi da se ozbiljno pozabave nadležni pravosudni organi – kaže predsednik srebreničkog SDS Momčilo Cvjetinović.

U autorskom tekstu pod naslovom „Pokazna vežba mladog pukovnika Beare“ aktuelni načelnik Srebrenice uporedio je nedavnu vežbu pripadnika SJ MUP RS sa navodnim planovima ratnih komandanata Vojske i Policije RS za likvidaciju srebreničkih Bošnjaka u leto 1995.

– Baš na tom mestu, u kojem ima i simbolike i takozvane strateške važnosti, verovatno je jednog jutra nekom od pokvarenih i zlobnih umova iz policije ili MUP RS palo na pamet da “odradi” jednu poluvojnu vežbu. Kažu da je vežba deo rutinskog programa nove generacije “regruta” u paravojnim formacijama koje se razvijaju pod zamaskiranim nazivima specijalnih jedinica. Morao je i Beara iz nečeg naučiti ono što je proveo krvavog jula 1995. I tako, kad Banjaluka sledeći put bude vežbala u Luci, možda odgovor iz Sarajeva nikome neće ni trebati, neće nas biti, navikli smo da nas nestaje – napisao je Duraković.

Vasić: Predizborni marketing

Direktor Policije RS Gojko Vasić za „EuroBlic“ kaže da optužbe načelnika Srebrenice na račun vrha MUP i Policije RS predstavljaju „klasičan predizborni marketing“.

– Slične vežbe već su održane u Krajini i Hercegovini i niko zbog toga nije pravio gužvu – kaže Vasić.

Pavlović: Nastavak šatorskog naselja

Šef srebreničkog SNSD Radomir Pavlović tvrdi da Durakovićev skandalozni tekst u kojem pripadnike MUP RS poredi sa ratnim zločincima predstavlja „drugo poluvreme famoznog šatorskog naselja“, kojeg je, kako podseća, aktuelni načelnik Srebrenice podigao u Sarajevu 2008. godine.

EuroBlic