U okviru obeležavanja 90 godina postojanja i rada Fudbalski klub Mladost iz Kotor Varoša, nadomak Banjaluke, održaće niz manifestacija, uz podršku i pomoć Fudbalskog saveza Republike Srpske i Ministarstva porodice, omaldine i sporta Republike Srpske, kojima će dati značaj decenijskom trajanju ovog izuzetno popularnog kluba.

Odlukom opštinskih vlasti mini-trg ispred stadiona na kojem svoje utakmice igra Mladost dobio je naziv po legendarnom treneru i fudbalofilu Miljanu Miljaniću, inače velikom prijatelju Republike Srpske i njenog fudbala. Svojevremeno, Miljanić je boravio u Kotor Varošu i prisetio se poratnih dana mladosti kada mu je njegova bliža rođakinja iz porodice Perović slala pakete upravo iz ovog krajiškog gradića, što je zabeleženo i u kultnoj knjizi Tome Marića „Miljan, ljudi i vrijeme“ koja je prevedena na nekoliko svetskih jezika. Zato je popularni Čiča, kada je knjiga o njegovom životu i radu ugledala svetlo dana insistirao da, posle Banjaluke, bude promovisana upravo u Kotor Varošu.

Tako će ime slavnog trenera Crvene zvezde i Real Madrida, te selektora Jugoslavije biti trajno obeleženo u Republici Srpskoj. Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković kaže da je izuzetno obradovan tim saznanjem, da je Miljan Miljanić postao deo životne svakodnevice lepog gradića na Vrbanji, podno planina Borja i Vlašić, gde je fudbal utemeljen još pre devedeset godina.

Fudbalski savez Republike Srpske, zajedno sa Sportskim Žurnalom, na manifestaciji „Dan fudbala“ svakog januara, čuvajući uspomenu na istinskog i iskrenog prijatelja kakav je bio Miljan Miljanić, dodeljuju nagradu internacionalne dimenzije za rezultate postignute u oblasti fudbalskog stvaralaštva. Do sada su ovu nagradu dobili Safet Sušić, kao selektor reprezentacije BiH, Milorad Mažić, trenutno najbolji srpski sudija svetskih razmera i omladinska selekcija Srbije, šampion sveta iz Novog Zelanda 2015. godine.

U jesen će nizom manifestacija biti obeležen veliki jubilej Fudbalskog kluba Mladost, zahvaljujući i saznanju da je jedan od najstarijih novinara Republike Srpske Duško Kerezović godinama brižljivo sakupljao i čuvao istoriju kluba kroz sve minule godine.

Sportski žurnal