Nova skupštinska većina u Bijeljini od policije je zatražila da ispita nesprovođenje odluke Vlade RS o licitiranju zemljišta od 1000 hektara i nanesenoj šteti gradskom budžetu.

Zaključili su da treba provjeriti i zakonitost ugovora o zakupu prostora javnog-informativnog preduzeća SiM i SDS-a, koji je potpisao gradonačelnik Mićo Mićić, kao i poštovanje pravilnika o zapošljavanju službenika za informisanje u gradskoj upravi.

Odlukom skupštine u pet javnih preduzeća smijenjeni su direktori i upravni odbori.

Opozicija ni danas nije učestovala u radu skupštine, a najnovije odluke skupštinske većine o smjenama okarakterisala je kao nelegalne.

Prema izvještaju Nadzornog odbora Skupštine grada, dugovanja gradske uprave dostigla su pet i po miliona maraka.

– Ne želimo da se bavimo tužbama, nego skupštinskim zaključcima tražimo od CЈB Bijeljina da ispita ima li kršenja zakona, rekao je Dragan Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Opozicija u radu skupštine i dalje na učestvuje dok sud ne donese odluku o smjenama načelnika odjeljenja.

– Tendeciozno se prikazuje kako grad duguje pet i po miliona maraka a iz informacije se vidi kako se većina dugovanja odnosi na 2016 godinu. Budžetski priliv je oko četiri miliona mjesečni priliv i grad Bijeljina kasni sa plaćanjem nekih četiri miliona maraka kad se pretvori na dugovanja od pet i po miliona, rekao je Јovica Gajić, šef odborničkog kluba SDS-a

-Zakon o izvršenju budžeta i Zakon o budžetskom sistemu ne dopušta da se postojeće obaveze prenose u više fiskalnih godina, već da se prenese iz tekuće u narednu godinu i da se u njoj izmiri, istakao je Radislav Kanjerić, predsjednik Nadzornog odbora Skupštine grada Bijeljina.

Smijenjeni načelnici odjeljenja, a sada savjetnici gradonačelnika, ističu da je odluka o “Regulacionom planu centar grada” zakasnila i da je prepisana od smijenjenog načelnika. Novu skupštinsku većinu optužili su i za odugovlačenje prodaje zemljišta u industrijskoj zoni.

– U tim industrijskim zonama trebalo bi preko 20 firmi da posluje, istakao je Mile Pejičić, smjenjeni načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Slobodan Petrić, odbornik SNSD-a rekao je da je danas usvojen plan prodaje u industrijskom zoni 2.

– Usvojen je regulacioni plan centar grada koji je bio osporavan i pao na Ustavnom sudu, dodao je Petrić.

Klub odbornika Pokreta uspješna Srspka zatražio je od gradonačelnika Miće Mićića da predloži novog zamjenika gradonačelnika jer je smijenjeni Huso Začkanović , kako su istakli, otišao u penziju.

RTRS