Objavljivanjem rezultata popisa stanovništva u BiH na način na koji je to učinjeno, bez uvažavanja stavova Republike Srpske i predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama, Sarajevo još jednom šalje poruku da ne poštuje ni srpski narod, ni Republiku Srpsku, kaže Vladimir Đukanović, narodni poslanik u Skupštini Srbije i član Predsjedništva SNS.

On podsjeća da je ovakva BiH nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, čija je suština da sva bitna pitanja rešavaju dogovorom tri naroda. To je suština i Ustava BiH.

“Ako neko svjesno krši osnovne principe Dejtonskog sporazuma i Ustava sopstvene zemlje, uporno i svesno ignoriše stav srpskog naroda i preglasava ga, onda taj poručuje da mi nije ni do pomirenja, ni do zajedničkog života ” , upozorava funkcioner SNS.

Đukanović ističe da je pažljivo pratio polemiku koja je u BiH vođena oko utvrđivanja rezultata popisa i da su primjedbe Republike Srpske logične i opravdane.

“Kad skoro 200.000 ljudi, uglavnom Bošnjaka, koji odavno ne žive u BiH popisujete kao stanovnike BiH i kad upravo njihovim dopisivanjem dobijate rezultat da u BiH žive više od 50 odsto Bošnjaka, jasno je da vam nije cilj da utvrdite stvarni broj stanovnika svoje države, već da po svaku cijenu, koristeći i falsifikate, „dokažete“ da više od polovine stanovništva čine pripadnici bošnjačke nacije” , kaže Đukanović.

On zaključuje da je objavljivanje popisa još jedan u nizu pokušaja majorizacije srpskog naroda i rušenja Republike Srpske.

Izvor: Dušan Marić/Press