U toku su radovi na izgradnji nove piste na aerodromu „Urije“ u Prijedoru koja bi trebalo da bude gotova pre održavanja tradicionalnog Petrovdanskog padobranskog skupa 2. i 3. jula. Direktor kupa Zoran Sredić najavio je da će na 21. kupu učestvovati padobranska elita od 12 ekipa sa oko 60 padobranaca, vrhunskih skakača iz više zemalja.

– Kup je od 2010. godine uvršten u zvanični kalendar svetske Vazduhoplovne asocijacije, a samo takmičenje odvija se po strogim FAI pravilima tako da se naš kup po tome ne razlikuje od bilo koje druge svetske padobranske manifestacije –  naveo je Sredić.

Svečano otvaranje 21. Petrovdanskog padobranskog kupa najavljeno je za subotu, 2. jula, u podne na aerodromu Urije, a proglašenje pobednika za nedelju, 3. jula, oko 16.00 časova.

Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji grad Prijedor i Ministarstvo porodice omladine i sporta Srspke.

Rekonstrukcija aerodroma

Rekonstrukcija aerodroma „Urije“ realizuje se u okviru CAN projekta, koji se finansira iz programa EU, odnosno IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje.

Cilj projekta je modernizovanje i unapređenje malih aerodroma i prateće infrastrukture i stvaranje kadrovskih preduslova za aktivnosti traganja i spasavanja.

Skoro 400.000 evra je vrednost projekta, a on će se u Prijedoru na aerodromu „Urije“ manifestovati kroz različite aktivnosti.

aerodrom urije

Aerodrom u Prijedoru će dobiti novu pistu dužine 700 metara, širine 10 metara, novi hangar od 300 kvadrata, novu platformu ispod hangara od 400 kvadrata, ogradu oko hangarskog kompleksa u dužini od 400 metara, te alsfaltnu rulnu stazu od 270 metara.

Dobiće opremu za video-nadzor, meteo stanicu koja će emitovati podatke u realnom vremenu na internet i još mnogo stvari bitnih za aerodrom.

aerodrom urije (2)

U projektu CAN učestvuju opština Bovec iz Slovenije, grad Rab iz Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanskog kantona Federacije BiH, Vazduhoplovni savez Srbije, opština Nikšić iz Crne Gore, opština Tracento iz Italije i grad Prijedor.

EuroBlic