Kandidat koalicije SNSD-SP-DNS za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je SNSD i danas najveća partija, ali da bi je trebalo ozbiljno transformisati.
“Od 2006. godine kada smo bili u nekom najvećem naletu, kada smo dobili izbore jednim fantastičnim rezultatom pa do danas prošlo je deset godina. Svaki živi subjekt, pa tako i stranka, koja jeste živ organizam, mora se prilagođavati vremenu i mora se transformisati. Mislim da je SNSD zreo za jednu unutrašnju transformaciju i da mu treba jedno kadrovsko osvježenje”, ocijenio je Radojičić.

On je naglasio da se to njegovo mišljenje nije odnosilo na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kako se spekulisalo u javnosti. “Milorad Dodik je, unutar SNSD-a, definitivno neprikosnoven predsjednik i lider”, ocijenio je Radojičić.

On je rekao da se od plejade političara iz SNSD-a koja je 2006. godine pravila sjajan rezultat osjeti generacijska praznina i nije došla druga i treća linija koja bi naslijedila kadrovski kapacitet, kojeg, kako ističe, unutar stranke ima samo mu treba dati prostora.

Lijepo je dobiti izbore, kaže on, ali to zna da uspava, uljuljka, zatvori i da onemogući svježinu u unutrašnje procese.

Radojičić, koji je predsjednik banjalučkog SNSD-a, ističe da je transformacija uvijek rizična i da je to osjetljiva faza u kojoj je sa jedne strane kadrovska promjena, a sa druge organizaciona, ali smatra da treba stranku prilagoditi vremenu i transformisati, što on, kako kaže, pokušava da učini u Gradskoj organizaciji.

On je rekao sinoć za RTRS da nije iskorištena prilika promocije neke druge ili treće generacije koja dolazi i koja će danas-sutra da bude sposobna da preuzima mjesta u Vladi, na lokalnim nivoima, u javnom sektoru u cjelini.

“Ključni momenat za to je bio nakon izbora 2012. godine kada je SNSD imao gubitak niza opština i kada se trebalo zahvaliti nekim ljudima koji su imali neuspješne rezultate i kada se trebalo organizaciono modifikovati”, smatra Radojičić.

SRNA