Vlada Republike Srpske zatrpana je pismima direktora osnovih škola bošnjačke nacionalnosti, kao i roditelja bošnjačke djece, u kojima se žale da trpe političke pritiske Stranke demokratske akcije.

U dopisima, od kojih su neki u posjedu “EuroBlica“, Vladu obavještavaju da SDA stoji iza politizacije priče o bosanskom odnosno bošnjačkom jeziku u Srpskoj, te traže pomoć da se odupru pritiscima i da nastave profesionalan rad.

Kada su uručene đačke knjižice, roditelji učenika bošnjačke djece su organizovali proteste zbog nezadovoljstva promjene naziva bosanskog u bošnjački jezik, te su odbili preuzeti knjižice i svjedočanstva. Optužili su nastavnike i direktora škole da su oni krivi za novonastalu situaciju. Iz pouzdanih izvora znam da su roditelji bili na sastanku koji je organizovala SDA. Cilj okupljanja je bio tužba protiv direktora škole i Ministarstva prosvete i kulture Srpske , dok niko iz škole nije bio pozvan. Skupu nije mogao da prisustvuje niko ko nije pristao na podizanje tužbe – navodi se u jednom od dopisa, ali se identitet autora ne navodi zbog mogućih neugodnosti.

Njegovo otkrivanje političko–nacionalnih manipulacija u obrazovanju tu ne prestaje. Tvrdi da SDA godinama pokušava da se upliće u rad škole, zahtjevajući da se na konkursima primaju njima podobni ljudi, koji čak i ne ispunjavaju uslove konkursa.

– Ovo je multietnička škola, što nikada do sada nije izazivalo poteškoće između učenika, radnika i roditelja. Nadam se da ćete nam pomoći da ostanemo u dobrim odnosima i da određeni pojedinci i organizacije te zdrave odnose ne naruše – završava ovaj direktor škole.

Zamjenik predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje NSRS Milan Švraka upozorava da je nedopustivo da se obrazovanje koristi u političke svrhe.

– Činjenica je da postoji volja institucija Srpske da se bošnjačka djeca apsolutno ne razlikuju po obrazovanju od bilo kog drugog djeteta u Srpskoj. Sve u vezi sa nazivom jezika je čista politizacija. Roditelje i direktore dovode u tešku i nezavidnu situaciju. Ako piše da su djeca pohađala jezik bošnjačkog naroda, tu nema ništa sporno – smatra Švraka.

Zbog vjerskog praznika izostao je komentar predstavnika SDA.

Od ranije je poznat njihov stav da naziv jezika mora da bude bosanski, bez obzira na Odluku Ustavnog suda BiH koji je odlučio da formulacija iz Ustava Srpske “jezik bošnjačkog naroda“ nije suprotna Ustavu BiH.

EuroBlic