U Podrinju postoji kontinuitet genocida nad Srbima u 20. vijeku, a zbog dvostrukih aršina međunarodne zajednice događaji u julu 1995. godine u Srebrenici, stavili su u drugi plan strašne zločine nad srpskim narodom, rečeno je na skupu “Stradanje Srba Srebreničkog kraja u 20. vijeku”, održanom u Beogradu.

Skup je organizovao Muzej žrtava genocida, u namjeri da se javnosti ponudi širi kontekst opšte srebreničke tragedije.

U srebreničkom kraju postoji kontinuitet stradanja srpskog naroda koji seže od Prvog svjetskog rata, preko Drugog svjetskog rata, kada su stradali prvenstveno od Crne legije, ali i lokalnih muslimana, a nastavlja se i u ratu ’90-tih godina, pokazuju istraživanja Muzeja žrtava genocida.

Nenad Antonijević, viši kustos Muzeja žrtava genocida, kaže da je u srebreničkom kraju vidljivo da su Srbi imali najveća stradanja i u Drugom svjetskom ratu, i 90-tih godina 20. vijeka i da su najveći zločinci bili njihove komšije Hrvati, a posebno muslimani.

Važno je imati na umu kompletan kontekst i sliku o ukupnim stradanjima, kako se javnost ne bi samo usredsredila na događaje iz jula 1995. godine, rečeno je na skupu. Penzionisani general Vinko Pandurević govorio je o ratnim dešavanjima na prostoru Srebrenice. Kaže da ni do danas nije dokazano niti utvrđeno ko je naredio, ni kako je došlo do događaja u julu 1995. godine.

– Taj događaj koji se smatra velikim zločinom ni u kom slučaju nije bio posljedica planskog i organizovanog djelovanja niti državnog, niti vojnog vrha, da je to bila posljedica jednog spontanog, nekontrolisanog procesa koji se desio nakon svih tih događaja – kaže Pandurević.

– Srebrenica je istorijski projekat koji je nametnut od međunarodne zajednice – on ima za cilj da lažima i prevarama srpski narod prikaže kao genocidan narod, kako bi se sve ono što se desilo u našoj istoriji palo u vodu i da bi se pisala neka nova istorija – rekao je Radomir Pavlović, bivši predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Propagandi se treba suprotstaviti činjenicama i utvrditi pravu istinu o svim stradanjima, u čemu je potrebna sistematska podrška države i javnosti, rečeno je na skupu.

RTRS