Povodom tvrdnji direktora osnovnih škola bošnjačke nacionalnosti i roditelja bošnjačke djece u Republici Srpskoj da zbog “bosanskog”, odnosno bošnjačkog jezika trpe pritisak SDA, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je i to dokaz da SDA funkcioniše po arapskim pravilima.

“Cilj je da se zloupotrijebe roditelji, djeca i direktori škola da bi oni napravili pokriće za probošnjačku politiku. Žalosno je što tu nije riječ o realnom interesu za djecu, nego o stvaranju alibija za poteze koje vuče SDA. Riječ je o vrlo perfidnom potezu Bakira Izetbegoića”, istakao je Stevandić za “EuroBlic”.

On je naglasio da nakon odluke Ustavnog suda BiH, nema ni osnova da roditelji, po instrukcijama SDA, podnose tužbe protiv direktora škola i Ministarstva prosvjete jer u knjižicama osnovaca ne biše “bosanski jezik”, već jezik bošnjačkog naroda.

“To je lov u mutnom. Direktore nije imenovao Bakir, nego školski odbori koji su u sistemu Vlade Republike Srpske”, dodao je Stevandić.

Poslanik SDA iz Republike Srpske u parlamentu BiH Sadik Ahmetović tvrdi da će ova stranka uvijek biti u službi, kako kaže, zaštite identiteta bošnjačkog naroda.

“O nazivu jezika se ne može pregovarati. Što se tiče zahtjeva roditelja i direktora Bošnjaka prema Vladi Republike Srpske, oni na to nemaju pravo”, mišljenja je Ahmetović.

“EuroBlic” je juče objavio da su direktori osnovnih škola bošnjačke nacionalnosti, kao i roditelji bošnjačke djece, zatražili pomoć od Vlade Republike Srpske kako bi se oduprli političkom pritisku SDA u vezi sa pričom o “bosanskom”, odnosno bošnjačkom jeziku u školama Srpske.

U dopisima, od kojih su neki u posjedu ovog lista, oni obavještavaju Vladu Srpske da SDA stoji iza politizacije priče o “bosanskom” odnosno bošnjačkom jeziku u Srpskoj, te traže pomoć da se odupru pritiscima i da nastave profesionalan rad.

Kada su uručene đačke knjižice, roditelji učenika bošnjačke djece su organizovali proteste zbog nezadovoljstva promjene naziva “bosanskog” u bošnjački jezik, te su odbili preuzeti knjižice i svjedočanstva. Optužili su nastavnike i direktora škole da su oni krivi za novonastalu situaciju.

“Iz pouzdanih izvora znam da su roditelji bili na sastanku koji je organizovala SDA. Cilj okupljanja je bio tužba protiv direktora škole i Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, dok niko iz škole nije bio pozvan. Skupu nije mogao da prisustvuje niko ko nije pristao na podizanje tužbe”, ističe jedan od direktora osnovne škole, ali njegov identitet nije naveden zbog mogućih neugodnosti.

On tvrdi da SDA godinama pokušava da se upliće u rad škole, zahtjevajući da se na konkursima primaju njima podobni ljudi, koji čak i ne ispunjavaju uslove konkursa.

“Ovo je multietnička škola, što nikada do sada nije izazivalo poteškoće između učenika, radnika i roditelja. Nadam se da ćete nam pomoći da ostanemo u dobrim odnosima i da određeni pojedinci i organizacije te zdrave odnose ne naruše”, navodi se u dopisu Vladi Srpske jednog od direktora škole.

SRNA