Načelnici odjeljenja u Gradskoj upravi Bijeljina, novoimenovani direktori ustanova i institucija u ovom gradu i odbornici skupštinske većine u lokalnom parlamentu predstavili su danas javnosti niz problema sa kojima se susreću od imenovanja na ove funkcije, prije svega one kojima, kako kažu, gradonačelnik Bijeljine opstruiše njihov rad.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina Slobodan Marković istakao je da je među “spoticanjima” na koje nailaze najveće to da načelnici imaju sve obaveze i odgovornost za resorna odjeljenja, ali da im je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić uskratio prava.

Ispred zgrade Gradske uprave, gdje je održana konferencija za novinare, Marković je rekao da su gradonačelniku Bijeljine pisano dostavljeni svi do sada, njegovim odlukama, prekršeni članovi zakona, te da se očekuje njegovo reagovanje.

“Ukoliko se to ne desi morao bi se oglasiti upravni inspektor”, rekao je Marković i dodao da je situacija tim interesantnija pošto niko od načelnika odjeljenja nije obaviješten da mu je uskraćen dio ovlaštenja.

“Imamo, dakle, apsurdnu situaciju jer smo odgovorni za rad odjeljenja, a aktima gradonačelnika smo spriječeni da svoju funkciju obavljamo u punom kapacitetu”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, niko u ovoj zemlji, pa ni gradonačelnik, nije izvan zakona.

Marković je dodao da su novi načelnici od gradonačelnika dobili dopis da “ne smiju da se pojavljuju pred medijima bez njegovog odobrenja”.

“Mi se danas ne pojavljujemo u ime Gradske uprave nego vam se obraćam u ime sedam novoimenovanih vršilaca dužnosti načelnika koji su odlukama gradonačelnika Miće Mićića onemogućeni da svoje poslove obavljaju kako bi trebalo”, ponovio je Marković.

On podsjeća javnost da za sva pitanja, svih odjeljenja Gradske uprave, treba da se obrate njima te da zajedno pokušaju naći rješenja za njihove probleme.

“Tu smo uvijek da ih uputimo koji je način za rješavanje nekih njihovih pitanja”, dodao je Marković.

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća grada Bijeljina Slaviša Јovanović rekao je novinarima da se ova agencija susreće sa nizom problema i opstrukcija u svom radu.

“Preduzeća koja su se javila na javne pozive u 2015. godini i kojima su odobrena sredstva ni do dan-danas ih nisu dobila.To je iznos od 41.000 KM, što potvrđuje da se, i pored skromnih sredstava koja se izdvajaju za razvoj privrede u Bijeljini, ne plaća ni ono što je obaveza, pa ta podrška gubi svaki smisao”, rekao je Јovanović.

On tvrdi da grad Agenciju nikada nije shvatio na adekvatan način, pa je loša slika otišla svima onima koji su htjeli da se šire i razvijaju na području grada.

“Svi, opet, od tih istih preduzeće naplaćujemo poreze i punimo budžet”, rekao je Јovanović.

On podsjeća da je važećom strategijom razvoja grada Bijeljina od 2015 . do 2023. godine, za period od 2014. do 2016. predviđeno da se 260.000 KM izdvoji za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo.

Јovanović napominje da ovaj iznos nije ni približan iznosu nekih malih opština poput Mrkonjić Grada, a iza Banjaluke u ovom pogledu Bijeljina zaostaje i 10 puta.

Dragan Krstić, predsjednik Pokreta za Semberiju, novinarima je rekao da u istoriji grada Bijeljina nije zabilježen ovako veliki stepen uzurpiranja vlasti od pojedinca, “makar to bio načelnik ili gradonačelnik Bijeljine koji to čini u posljednjih 11 godina”.

“Najviši zakonodavni organ u podjeli vlasti je Skupština grada Bijeljina, a izvršna vlast mora imati zakonsku obavezu da izvršava odluke zakonodavnog organa. Sve dok trenutni gradonačelnik ne bude shvatio ovu činjenicu i počeo se ponašati u skladu sa njom, mi ćemo svake sedmice na istom mjestu obavještavati javnost Semberije o problemima i događajima sa kojima se suočavaju novoimenovani načelnici i direktori preduzeća u gradu”, najavio je Krstić.

SRNA