U Bijeljini je već počelo vrelo političko ljeto. Danas su predstavnici skupštinske većine u gradskoj skupštini iznijeli nove optužbe na račun gradonačelnika.

Vladajuća većina tvrdi da grdonačelnik uskraćuje ovlašćenja funkcionerima koje su oni izabrali. Prijedlozi koje novi načelnici gradskog odjeljenja pripremaju za Skupštinu bespotrebno se usporavaju, tako da ni rebalans budžeta, do koga mora doći, još nije ponuđen odbornicima na usvajanje. Gradonačelnik Mićo Mićić odbacuje optužbe i tvrdi da radi u skladu sa zakonom.

Sedam novoizabranih funkcionera gradske uprave u Bijeljini i novi direktori lokalnih preduzeća još jednom su upozorili da im gradonačelnik umanjuje ovlašćenja i da ih zaobilazi u redovnim poslovima opstruišući njihov rad.

Slobodan Marković, v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, kaže da su dobili dopis poslije konferencije za novinare u kome se upozoreni da ne smiju da se pojavljuju pred medijima bez njegovog odobrenja.

Slobodan Krstić, predsjednik Pokreta za Semberiju, kaže da “u istoriji postojanja Bijeljine nije zabilježen toliki stepen uzurpiranja vlasti od strane pojedinca, pa bio to i načelnik, odnosno gradonačelnik, kao što je to u proteklih gotovo 11 godina.”

Ukazano je da je prethodnih godina primljen ogroman broj radnika u lokalna preduzeća i ustanove koje sada iz skromnog budžeta ne mogu isplaćivati ni plate zaposlenima. Ne poštuju se ni druge obaveze koje je preuzela gradska vlast. Umjesto da, kako predviđa Strategija razvoja grada, za podsticaj privredi bude izdvojeno 260.000 KM, ovogodišnjim budžetom planirano je samo 80.000 maraka.

Slaviša Јovanović, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kaže da je “iznos sredstava koja nisu isplaćena za 2015. godinu 41.000 KM, tako da pored skromnih sredstava koja izdvajamo za razvoj privrede ne plaćamo ni ono što smo u obavezi.”

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić odbacuje optužbe. Kaže da novi načelnici odjeljenja imaju onoliko ovlašćenja koliko im je zakonom zagarantovano i poziva ih da većinsku podršku građana Bijeljine dokažu na izborima.

Skupštinska većina u gradskom parlamentu o iznesenim primjedbama pisanim putem upoznala je gradonačelnika, a o kršenju Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta grada biće, kažu, obaviještena i upravna inspekcija.

RTRS