Politolog Aleksandar Pavić izjavio je danas u Beogradu da srpske institucije moraju da preuzmu na sebe veću odgovornost i ulože velike napore da se na osnovu činjenica utvrdi istina o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine, ali i istina o velikim srpskim stradanjima na tom prostoru kako devedesetih godina, tako i tokom cijelog 20. vijeka.

On je rekao novinarima u Beogradu pred početak konferencije “Stradanja Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku” da u Srebrenici postoji kontinuitet stradanja srpskog življa kroz čitav 20. vijek i da su, osim zloglasne “Crne legije”, glavni egzakutori Srba bili lokalni muslimani.

“Važno nam je da znamo celokupnu sliku. Mi ne bežimo od jula 1995. godine. Krije se istina o tome da bi se skrenula pažnja sa stradanja Srba u Drugom svetskom ratu”, upozorio je Pavić.

On je podvukao da se Srbima nameće krivica i uloga agresora i da se propagandi koja postoji treba suprotstaviti činjenicama.

“Do sada smo imali samo pojedince koji su se bavili Srebrenicom. Potrebna je sistematska podrška države i podrška javnosti. O Srebrenici treba da se piše i da se onim koji su je istraživali omogući da iznesu istinu do koje su došli. Ona treba biti uvrštena i u školska predavanja”, zaključio je Pavić.

stradanje srba u srebrenici pavic

U Beogradu se održava konferencija “Stradanje Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku” na kojoj učestvovuju brojni poznavaoci događaja u i oko Srebrenice u julu 1995. godine i eksperti koji se šire bave srpskim stradanjem u 20. vijeku.

“Na konferenciji će biti dat poseban osvrt na političku instrumentalizaciju nedovoljno istraženih činjenica o ratnom zločinu koji se dogodio u julu 1995. godine, a kojoj je, između ostalog, cilj prećutkivanje nespornog stradanja pripadnika druge, u ovom slučaju srpske strane”, najavljeno je iz Muzeja žrtava genocida.

Učesnici konferencije u beogradskom Medija centru će iznijeti podatke o srpskom stradanju u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine. Tokom, konferencije će biti dat prikaz srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu, to jest u godinama Nezavisne Države Hrvatske.

SRNA