Proruske partije koje su podržale proteste “Ne davimo Beograd” ostale su juče u šoku poslije napada Kremlja na “patkicu”.

Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, optužila je juče Ameriku da finansira antivladine proteste u Beogradu. Zaharova je rekla da se na Balkanu “duboko ukorijenila praksa bestidnog miješanja u unutrašnje poslove“.

“Demonstracije su bile uperene protiv rukovodstva suverene države. Neposredni organizatori tih manifestacija su razne NVO koje se finansiraju iz inostranstva. Izgleda da strani sponzori zbog nečeg ne vjeruju srpskim građanskim aktivistima, čim američke diplomate moraju lično da učestvuju u protestima i kontrolišu trošenje izdvojenih sredstava”, navela je Zaharova.

Zanimljivo je da su antivladine proteste u Beogradu svojevremeno podržale upravo proruske stranke – DSS i Dveri! Sada, poslije jučerašnjeg istupa Moskve, smatraju da “treba ispitati navode Zaharove“.

“Sami razlozi za proteste su opravdani, ali treba ispitati da li se oni finansiraju spolja”, kaže za “Blic“ Sanda Rašković Ivić, predsjednica DSS.

Boško Obradović, predsjednik Dveri, sada izražava skepsu prema organizatorima protesta, tvrdeći da su “u pitanju NVO i pojedinci koji se godinama finansiraju iz zapadnih izvora“.

Radomir Lazović, jedan od organizatora protesta čiji je simbol žuta patka, kaže da su navodi Zaharove smiješni i besmisleni.

“Rusija otvoreno podržava vladu Aleksandra Vučića i sada mu se pridružuje u skretanju pažnje sa zločina počinjenih u Hercegovačkoj ulici. Da je službenik američke ambasade bio na protestu smo saznali tek nedavno jer ne sarađujemo s njima”, kaže Lazović za “Blic”.

Jučerašnje obraćanje Marije Zaharove direktna je potvrda skorašnjih pisanja “Blica” o pokušaju Rusije da proširi svoj uticaj u Srbiji, naročito poslije evropske krize izazvane Bregzitom.

“Blic“ je pisao da se ruskim kapitalom finansira sve više medija u Srbiji i da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da isforsira raspisivanje referenduma o NATO i EU u Srbiji, po mogućnosti zajedno sa predsjedničkim izborima dogodine.

DITMAN: SRBIJA JOŠ DA SE TRUDI U UČVRŠĆIVANJU VLADAVINE PRAVA

Ambasador SAD Kajl Skot sastao se juče sa premijerom Vučićem i čestitao mu na otvaranju pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanju Evropskoj uniji.

Vučić je primio i njemačkog ambasadora Aksela Ditmana i zahvalio mu na podršci koju Angela Merkel pruža Srbiji u procesu pregovora sa EU, a ovaj mu je, između ostalog, poručio i da Srbija mora da uloži dodatne napore u domenu vladavine prava.

Press