Univerzitetski profesor Emil Vlajki smatra da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko igra “boga svemogućeg”, pokušavajući da zabrani Vojislavu Šešelju da uđe u BiH.

Napominjući da je Haški tribunal nakon 12 godina sudskog procesa donio oslobađajuću presudu za Šešelja, Vlajki je ocijenio da je krajnje neobično djelovala izjava Incka u aprilu ove godine da je Šešelju, prema ranijim odlukama visokih predstavnika, zabranjen ulazak u BiH.

Navodeći da je Incko rekao da postoji odluka iz 1998. godine, tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, kojom se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH, te da je ona još na snazi, Vlajki je istakao da uopšte nije jasno zbog čega je to tako.

“Ako je prije 18 godina i postojala neka sumnja tadašnjeg visokog predstavnika u pogledu Šešelja, ona nakon odluke Tribunala, formalno jedne od najviših međunarodno-pravnih institucija, jer emanira iz samog Savjeta bezbjednosti UN, sada je pravno otklonjena”, napominje Vlajki, koji je predsjednik Partije socijalne i ekonomske pravde.

On upozorava da se Incko nastavlja igrati “boga svemogućeg” u BiH, koji je iznad svakog prava i čija izjava, u konkretnom slučaju, može proizvesti pravne posljedice, a to znači zabranu Šešelju da uđe u BiH, a ako bi već ušao, njegovo privođenje i ekspulsiju.

“Drugim riječima, stvarni gospodar BiH je Incko, jer ono što on kaže, moraju automatski poslušati policijske institucije u BiH”, smatra Vlajki.

On je podsjetio da Šešelj nije spriječen da uđe u BiH, niti hapšen čak ni 1998. godine, kada je bio u hotelu “Bosna” i kada se znalo za Vestendorpovu izjavu o njegovoj nepoželjnosti.

“Mi smo, međutim, ubijeđeni da je i Incko svjestan svoje nemoći da i dalje upotrebljava takozvana bonska ovlaštenja, ali da ga inercija ‘posljednjeg dinosaurusa’ u BiH, prema tome i ‘gubljenje obraza’, sprečava da se počne ponašati normalno i ljudski”, zaključio je Vlajki.

SRNA