Penzionisani hrvatski general Pavao Miljavac kaže da su “od optužnica iz Srbije još opasnije optužnice iz Sarajeva protiv pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane”.

“Ima ih više od 900. Na njima sam i ja i još pet-šest hrvatskih generala”, izjavio je Miljavac u intervjuu Globusu povodom godišnjice operacije “Oluja” u kojoj je bio jedan od glavnih komandanata, prenosi “Јutarnji list.”

Prema njegovim riječima, veliki broj tih optužnica ide s preambulom “bio je član udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništva uz pomoć RH, Tuđmana, Šuška” i govore o nečovječnom postupanju.

“Tu se čak ne radi ni o čvrstoj zapovjednoj odgovornosti. To je opasno i za Republiku Hrvatsku”, kaže Miljavac koji smatra da one “mijenjaju tok istorije jer hrvatske generale prikazuju kao agresore”.

On je ogorčen optužbama jer za sebe smatra da je bio zaslužan za “oslobađanje” ne samo Hrvatske nego i velikog dijela Bosne i Hercegovine.

“Apsurd je da sam se borio za ovu državu i bio na visokim položajima i nikada nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni u Sarajevu sad izmišljaju, vidio sam konkretno što se mene tiče, zapovjednu odgovornost za dvojicu ubijenih i jednog ranjenog vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako?”, pita general.

“Napominjem, veliki je broj optužnica iz BiH protiv hrvatskih veterana. To nije samo pravno pitanje, prije svega je političko. Ne možete vi nekog osuditi samo zato što je bio pripadnik HVO-a ili HV-a. Nikakve agresije tamo nije bilo”, tvrdi on.

Tanjug