Direktor “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”, Željko Kopanja, biće sahranjen u 13 časova, na mjesnom groblju u banjalučkom naselju Pavlovac.

Prije sahrane, u 10.30 u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci biće održana komemoracija.

Porodici Željka Kopanje stigla su brojna saučešća.

Kopanja je prekjuče iznenada preminuo od posljedica srčanog udara.

Kopanja, čija je novinarska karijera obilježila značajan period društvenih događanja na ovim prostorima, ostavio je veliki pečat u novinarstvu.

S karijerom iskusnog novinara u banjalučkom “Glasu”, pokrenuo je “Glas Srpske”. Tokom rata u BiH radio je za beogradski nedjeljnik “Telegraf”. Nakon rata u Banjaluci osniva dnevni list “Nezavisne novine”.

Željko Kopanja, nakon brojnih prijetnji 1999. godine bio je žrtva atentata. Pod njegov automobil podmetnuta je eksplozivna naprava, a nakon borbe za njegov život, ljekari su mu amputirali obje noge. Počinioci ni do danas nisu pronađeni.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalog: Komisije za zaštitu novinara iz Njujorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije.

Bio je direktor i vlasnik “Nezavisnih novina”, koje su većinski vlasnik “Glasa Srpske”, i u okviru kojih rade i radio-stanice Nes radio i Kastra Nes.

RTRS