Milosav Mile Knežević, čovjek koji u svojoj sportskoj karijeri iza sebe ima preko 2000 profesionalnih skokova sa visina od 10, 15 i 20 metara na raznim evropskim takmičenjima, govori za Press o razlozima pogibije Slovenca Andreja Beuca.

Knežević je inače i jedan od organizatora manifestacije “Ljeto na Vrbasu” i predsjednik žirija takmičenja “Skokovi u Vrbasu”. Navodi da se prilikom njihove organizacije vrše pripreme mjesec dana unaprijed kako ne bi došlo ni do najmanjeg incinenta, a kamoli do ovako tragičnog epiloga.

Ističe nekoliko ključnih propusta od strane organizatora, a komentarišući izjavu nekadšnjeg reprezentativca Jugoslavije u skokovima u vodu, Nenada Arsenića koji je izjavio kako je odgovornost na skakaču zbog njegovog položaja tijela, Knežević kaže kako je to izuzetno glupa i nepromišljena izjava.

“Ljut sam radi njegove izjave, skakao je dugo, zna da je svaki skok opasan, a njegove izjave pokazuju da je ne poznaje anatomiju ljudskog tijela, a time i ovaj sport.”

Njegovu izjavu pobija činjenicom da je Andrej Beuc taj skok izveo uspješno jer se poslije skoka pojavio sa glavom iznad površine vode i time je svima do znanja dao da je živ. Poslije toga je još dva puta tonuo i izranjao čime je spasiocima dato dovoljno vremena da reaguju što oni nisu učinili.

Ključni propust ogleda se u tome što organizatori uopšte nisu angažovali profesionalne ronioce za takmičenje u  visinskim skokovima poput ovog u Zvorniku.

“Prilikom izvođenja ovakavih skokova ronioci sve vrijeme moraju biti u vodi što u ovom slučaju nije uučinjeno. Oni moraju procijeniti gdje skakač uranja. Tako da četvorica ronilaca moraju okružiti takmičara i uroniti zajedno sa njim, kad dotakne vodu, bez obzira da li je povrijeđen ili je sve uredu. A prije skoka takmičar i ronioci razgovaraju međusobno o mogućim rizicima i podvodnim signalima kako bi sve proteklo bez posljedica”, jasan je sagovornik.

Sljedeću grešku koju Mile Knežević navodi kao kardinalnu je činjenica da su takmičari skakali uzvodno a ne u suprotnom smjeru, što je nedopustivo:

“U svim takmičenjima ove vrste, osnovno pravilo je da se skače nizvodno, a ovdje je učinjen nevjerovatan propust.”

Cilj je da se navodima u medijma, izjavama pojednica proteklih dana žele zaštititi organizatori koji su odgovorni za ovu tragediju i zbog koje trebaju krivično odgovarati.

“Nažalost bilo je pitanje ko će poginuti. Da li prvi, jedanaesti, dvanaesti takmičar, nebitno je. To dovoljno govori o neznanju organizatora”, zaključio je naš sagovornik.

Pressrs.ba