Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetiće sutra Srebrenicu. On je ranije za RTRS potvrdio da je Srebrenica teritorijalno u okviru Republike Srpske i da nikakav referendum to neće promijeniti.

Nakon što su bošnjački političari najavili da će tražiti referendum za izdvajanje ove lokalne zajednice iz Srpske, provjerili smo šta o tome kažu građani ove siromašne opštine.

Sreberničani su navikli da, svako malo, postanu tema političkih manipulacija. I ova najnovija, kažu, samo je prazna priča. Umjesto da ponude programe za bolji život, pojedini političari raspiruju varnice.

– Ovdje nekima odgovara da postoji konflikt. Postojanje konflikta omogućava im postojanje – kaže Marko Milovanović.

Inicijativa bošnjačkih političara o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske je prazna priča. Dok smo mi u Skupštini to se neće realizovati, kažu srpski odbornici u ovoj lokalnoj zajednici.

– Vlast Srebrenice ne čine samo Bošnjaci, nego i Srbi. Oni trenutno ne čine skupštinsku većinu, takođe ni u skupštinskom kolegiju, tako da nikakvu odluku o izdvajanju Srebrenice ne mogu pokrenuti – kaže predsjednik Skupšine opštine, Miloš Milovanović.

Status Srebrenice uvijek je tema bošnjačkih političara pred izbore, naročito kada osjete da gube povjerenje naroda, kažu predstavnici Srba.

– Sa tim inicijativama samo štete narodu, kako Srbima tako i Bošnjacima koji ovdje žive – kaže Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine.

– Ova inicijativa je ustvari maska za predizborni inženjering koji pripremaju bošnjački političari – kaže Radomir Pavlović, odbornik u Skupštini opštine.

Bošnjaci ne odustaju od referenduma iako znaju da nije dobro rješenje.

– Referendum nije kvalitetno rješenje ni za Republiku Srpsku ni za Srebrenicu, ali ukoliko vlasti Republike Srpske odustanu od referenduma i mi ćemo odustati od naše rasprave o Srebrenici – kaže Suljo Čakanović, predsjednik Kluba odbornika SDA u SO Srebrenica.

Dok se građani Srebrenice bore za goli život, bošnjački političari, da bi sačuvali fotelje, bacaju sjeme razdora, umjesto da brinu o boljem životu u gradu.

Da je upitanju predizborna kampanja i prikupljanje političkih poena, dovoljno govori činjenica da bošnjački političari, za 17 godina, koliko su na vlasti u ovoj opštini, do sada nisu ništa uradili za narod. U Srebrenici nema osnovnih uslova za život. Ovdje nema pekare, mesnice, ne možete kupiti obuću, odjeću ni školske knjige. U Srebrenici rade samo kafići i kockarnice.

RTRS