Odluku o održavanju referenduma, sam referendum i odluku koja bude donesena na njemu niko neće moći da ospori. Ovo je poručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Referendum je, kaže, važan događaj u kolektivnoj svijesti svakog naroda, a važnost referenduma o Danu Republike jeste u tome da srpski narod iz Republike Srpske zaštiti pravo da samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

Referendum o Danu Republike – za predsjednika Milorada Dodika je prilika i važan trenutak u kojem srpski narod ne može i neće da propusti da iskaže svoju volju i svoj stav.Smatra, time se poručuje lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovoj političkoj opciji da ne mogu da Srpskoj osporavaju prava koja joj pripadaju.

BiH, poručuje, mora da bude samo dio kompromisa i konsenzusa, bez uplitanja stranaca. Danas se, kaže, nijedno pitanje ne može riješiti bez strane intervencije i visokih predstavnika, što veoma često dovede do preglasavanja Republike Srpske i srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH, kakv je i slučaj s presudom o osporavanju Dana Republike.

Svjestan je i da će neki osporavati referendum već nakon ove sjednice republičkog parlamenta, ali ko to pokuša, u tome, poručuje, neće uspjeti.

Predsjednik Dodik pozvao je srpski narod da izađe na referendum i potvrdi da 9. januar kao Dan Republike, što kaže ni u kojem slučaju neće ugroziti ni bošnjački ni hrvatski narod u Srpskoj.

RTRS