Zvaničnici zajedničkih institucija – poslanici, ministri, direktori, tužioci, sudije… kolektivno se odmaraju.

Prethodno, kolektivno, bez mnogo senzibiliteta prema poreskim obveznicima, trošili su njihove pare. Na godišnjem odmoru su i revizori koji su sve to zabilježili – i prije pakovanja kofera, rastrošnima bez obzira na propuste i finansijsku nedisciplinu, upisali prolazne ocjene!

Јedna od takvih institucija – Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara BiH. Izdašne plate, novi automobili, putovanja i troškovi, telefonski računi, stimulacije… I sve na račun budžeta koji pune građani praznih ili polupraznih novčanika, kojima je godišnji odmor odavno nedosanjani san.

Zemlja Dembelija sa adresom Sarajevo – Marijin dvor/sjedište zajedničkih institucija/. Plodonosna aleja na toj adresi, iznjedrila je zaštićenu vrstu koja nemilice troši. I nikome ne odgovara! Trpi samo papir, na kojem se ređaju stotine hiljada. Ili desetine miliona maraka!

Ministarstvu bezbjednosti u prošloj godini na raspolaganju je bilo skoro 11 miliona. Pet su potrošili za plate 190 zaposlenih. Očigledno nedovoljno, pa su dijeljene i stimulacije – pojedinačne i do 900 KM za mjesec! I putovali su! Uglavnom u inostranstvo – konferencije, radionice, studijske posjete. I van zemlje i na domaćem tlu – putovanja bez validne dokumentacije koja bi pravdala svrhu, napisali su revizori…

Troškovi putovanja za 30 odsto veći nego 2014. godine. Troškovi mobilne telefonije za 53 odsto. Dragan Mektić, logično, najviše je i putovao i telefonirao. Računi za mobilni telefon su mu mjesečno i do 500 KM. Njegovom zamjeniku 200 maraka. Јoš tridesetak nižerangiranih mobilni telefon su koristili o trošku građana. I naknade poput regresa, toplog obroka i prevoza sa posla i na posao veće za 70.000 KM. Od kapitalnih investicija izdvaja se nabavka automobila vrijedna 150.000 maraka.

Ministru bezbjednosti bila je potrebna i bezbjedna limuzina. Najbezbjedniji bio je BMV petica. Sve je u skladu sa propisima, odmorom zauzeti, pisanim putem poručuju iz Ministarstva: “Povećanja troškova po pojedinim stavkama pokazuju da se radi o minimalnim povećanjima, a koji se kreću u okviru propisanih i odobrenih troškova”.

Ništa sporno nema, pišu iz Ministarstva, i u servisiranju sistema za prisluškivanje ili kako se zvanično zove za presretanje i monitoring telekomunikacija, te AFIS i TETRA sistema, koji između ostalog služe za identifikaciju otisaka prstiju. Te sisteme, tvrde, samo servisira, Ministarstvo i to godišnje košta oko 800.000 KM. Na raspolaganju su svim policijskim agencijama, tvrde, samo ne serviseru. U izvještaju revizora, međutim, krajnjeg korisnika nema, ali primjedbi ima. I ponovo prekoračenje planiranih troškova – za više od 40.000 maraka.

Bahatost ili ne, tek građani su ogorčeni. Navode da prozvani kažu da je sve po zakonu, “kao da u onom zakonu imaju dva reda, pa čitaju samo jedan” i “oni samo o sebi razmišljaju, a o sitnom narodu ništa”.

Za koji dan vratiće se “družina” sa godišnjeg odmora. Da ponovo pričaju kako rade u interesu građana. Istih onih koji praznih ili polupraznih novčanika o godišnjem odmoru ne razmišlja. Ali zato tuđe odmore itekako finansiraju!

RTRS