Autor skandaloznog Rječnika bosanskog jezika Dževad Jahić pozvao je institucije BiH da se uključe u dalje finansiranje njegovog “naučnog” rada.

Kontroverzni bošnjački lingvista, koji se prije nekoliko godina “proslavio” izdavanjem rječnika u kojem se Srbi nazivaju najpogrdnijim imenima, nedavno je najavio objavljivanje novih tomova istog (ne)djela.

Jahićev Rječnik bosanskog jezika, čiji su prvi tomovi objavljeni 2015. godine, prepun je pogrdnih izraza na račun Srba. Tako se, na primjer, riječ „đikan“ tumači kao „seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik“.

Riječ „balvangrad“ pežorativno je predstavljena za naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i Rogatice. Po Jahićevom tumačenju, „četnikuša“ je „pripadnica srpske vojske“, ali i „Srpkinja u Bosni sklona nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti“.

Tomovi

S obzirom da je, prema vlastitom priznanju, početni novac za nastavak izdavanja rječnika dobio od raznih bošnjačkih nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva, Jahić i njegovi sponzori najavljuju da će dalje finansiranje obezbijediti preko Vlade FBiH, kulturnih institucija u kantonima, ali i Ministarstva civilnih poslova BiH.

– Prepoznajući značaj ovog projekta, bošnjačka nacionalna vijeća iz Sandžaka i Crne Gore obavezala su se da osiguraju neophodna sredstva za izradu devetog i desetog toma rječnika. Pozivamo Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo nauke, kao i kantonalna ministarstva nauke i obrazovanja, te opštine i gradove iz Federacije BiH da se uključe u finansiranje preostalih pet tomova u narednom periodu. Ovo je kapitalni projekat od opšteg interesa za Bošnjake, kao i sve Bosance i Hercegovce kojima je maternji jezik bosanski – poručio je predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović, inače jedan od glavnih finansijera Jahićevog “naučnog” poduhvata.

Sam Jahić istovremeno najavljuje da će sljedeća dva toma njegovog rječnika, kako je rekao, ugledati svjetlo dana najkasnije do 2020. godine.

Budžet

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković za “EuroBlic” kaže da je neprihvatljivo da se iz budžeta zajedničkih institucija odobri i jedna marka kao pomoć za izdavanje knjiga u kojima se srpski narod vrijeđa na najprimitivniji način.

– Iako je takva mogućnost formalno-pravno moguća, jer Ministarstvo civilnih poslova određuje kome će dodijeliti grantove, u slučaju da  Jahićev zahtjev bude predat tom ministarstvu o tome bi se trebalo raspravljati i u okviru Parlamenta BiH. Neprihvatljivo je da se iz budžeta zajedničkih institucija finansira bilo kakvo djelo koje potiče na mržnju i netrpeljivost. Jahićev takozvani rječnik uvredljiv je za Srbe i bilo bi skandalozno da se izlazak nečeg takvog pomaže na bilo koji način – kaže Markovićeva.

Ministarstvo bez odgovora

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za “EuroBlic” nisu željeli da se precizno odrede o tome da li će pomoći izdavanje rječnika u kojem se pripadnici srpskog naroda, između ostalog, nazivaju “đikanima” i “genetskim četnicima”.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH svake godine dodjeljuje grantove za određene kandidovane projekte. Prije toga se formira komisija koja bira najbolje projekte i odobrava finansijsku pomoć, a zatim to ide na potvrdu Savjeta ministara BiH – objašnjavaju u Ministarstvu civilnih poslova.

EuroBlic