Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da predsjednik SDS-a Mladen Bosić zloupotrebljava stav Srbije u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske.

Anđelković je upozorio da se iz dijela opozicije u Srpskoj, koja je vlast na nivou BiH, sve glasnije čuju tvrdnje da je referendum povezan sa lokalnim izborima 2. oktobra, iako su zajedno sa vladajućim partijama iz Srpske izglasali održavanje referenduma 25. septembra.

On je istakao da je Bosić prepoznao šansu u pojavi izvjesne “pukotine” između oficijelnih struktura u Beogradu i Banjaluci kada je riječ o referendumu, te sada nastoji da se u nju što više uvuče.

“Nema veze šta je do juče i sam podržavao, sada je Vučićev stav za njega odjednom postao ‘Sveto pismo’. A samo pre nekoliko meseci /maj/, kada je opozicija u Srpskoj pokušala da pokrene proteste protiv vlasti /koji su brzo doživeli neuspeh/, ignorisao je apele državnog vrha Srbije – koji se pribojavao da bi oni mogli da ugroze stabilnost Srpske – da se u njih ne ide. Predvodniku SDS-a, iz toga se nedvosmisleno vidi, očito nije bitno šta Beograd misli, već kakvu korist on od toga može da ima. U skladu sa tim se i manipulativno postavlja”, ocijenio je Anđelković za nedjeljnik “Pečat”.

On napominje da nije tajna da opozicija u Srpskoj, ili bar jedan njen dio, već duže vreme sanja o nekakvoj “narandžastoj revoluciji” koja bi “oduvala Dodika”, računajući i na podršku stranaca.

Anđelković smatra da se razlozi “Bosićevog nezadovoljstva referendumom” kriju upravo u tome – što on dovodi do splašnjavanja partijskih strasti koje želi da iskoristi za rušenje Dodika i što revoltira strance.

“Dodik je sve to shvatao i planski nametnuo takva pravila igre. Opet, SDS je morao, nije imao kud, da podrži referendum i time je reskirao da se zameri moćnim ambasadama. Pogotovo da je uz formalnu podršku prihvatio i da istinski učestvuje u referendumskom nadmetanju, sa svim nacionalnim nabojem koji ono podrazumeva”, navodi Anđelković.

Prema njegovim riječima, zato je lider SDS-a kao spas dočekao Vučićevu rezervisanost u odnosu na održavanje referenduma, koja mu je omogućila da relativizuje sve što je do tada bio prisiljen da učini u vezi sa njim, odnosno omogućila mu je da u narednim nedjeljama vrda na način koji se ne bi shvatio kao direktno podrivanje, ruku pod ruku sa Bakirom Izetbegovićem, prava Srba da odbrane svoj izvorni dan državnosti /što bi za rezultat SDS-a bilo kobno/.

“Uporedo dobija mogućnost da ne doprinese po sebe ograničavajućem jačanju duha nacionalnog jedinstva. Sa takvih pozicija SDS /s pratećim orkestrom/ bi ubrzo posle referenduma mogao da krene u sprovođenje nove ‘narandžaste revolucije’, pa ako uspe-uspe. Ako ne uspe – ništa, do nove prilike, a za nju su potrebne soroševske-NATO odskočne daske. Tu smo ponovo kod referendumsko-izborne veze. Od nje ne zavise samo kratkoročne šanse Bosića i njegove ekipe da dođu na vlast u Republici Srpskoj, odnosno očuvaju pozicije koje sada imaju u Sarajevu, već i generalno njihove političke karijere”, smatra Anđelković.

On je naglasio da Bosić povlači vrlo pragmatične lično-partijske poteze, ali je u tome zloupotrijebio politiku Srbije, koja je nastojala da izbjegne frontalno srpsko zatezanje odnosa sa Zapadom i nije podržala opredjeljenje da referendum bude održan, ali je istakla i da ni na koji način neće osporavati pravo Banjaluke da donosi sopstvene odluke, odnosno da na nju neće vršiti pritiske da promijeni poziciju.

“Pored toga, što je bitnije od svega, ponovila je da će stati iza Srpske ako bilo ko na ma koji način pokuša da je ugrozi. Strateška odbrana državnosti Republike Srpske je iznad bilo kakvih neslaganja u vezi sa pojedinim taktičkim potezima. A ono što Bosić već sada radi, a tim pre što izgleda da namerava da čini, ugrožava temelje Srpske”, upozorava Anđelković.

On je poručio da, ako se već ide na referendum – a Narodna skupština Srpske je uz učešće SDS-a donijela takvu odluku – onda je važno da on pokaže što veće jedinstvo Srba, a ne njihove podjele.

“Prvim se pojačavaju odbrambene pozicije za budućnost, a drugim se privlače nove nevolje. Već i onim što Bosić sada govori nanosi se šteta nacionalnoj stvari, a tek tako će biti ako izrežirano osporavanje izbora i demonstracije u Srpskoj uskoro dođu u prvi plan u BiH, umesto da tu bude borbe da organi državne zajednice mnogo više uvažavaju interese Srpske nego što to sada čine. Da tako ne bi bilo, odnosno da stvari ne bi otišle u pravcu unutrašnjeg paralisanja Srpske, pogodnog za još veće eksterne pritiske, Beograd mora da što pre reaguje”, istakao je Anđelković.

On je poručio da Beograd ne smije da dopusti da lider SDS-a eksploatiše i pogrešno interpretira politiku vlade Srbije koja je, uz sve razlike, nesumnjivo prijateljska prema Srpskoj.

SRNA