Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević rekao je danas da je na djelu revizija Dejtonskog sporazuma, koji se, kako kaže, ruši iz Sarajeva, Berlina i Vašingtona, te ocijenio da Republici Srpskoj predstoje teški dani.
“Vidljivo je da Ustavni sud BiH vrši reviziju Dejtonskog sporazuma i da se koristi kao sredstvo potpunog obezvrjeđivanja zvačaja Srpske”, rekao je Galijašević novinarima u Beogradu uoči konferencije “Referendum u Republici Srpskoj – demokratski odgovor na nedemokratske metode”.

Galijašević je ocijenio da postoji mogućnost da SAD i predsjedavajući Predasjedništva BiH Bakir Izetbegović u narednom periodu “iskoriste geopolitičku pješadiju za nerede u BiH”, odnosno povratnike sa sirijskog ratišta od kojih se njih 175 već vratilo u BiH.

On kaže da postoji mogućnost da će biti učinjeni napori na rehabilitaciji “Nusra fronta”, čije se “razorno terorističko djelovanje može očekivati u Republici Srpskoj, a onda bi mogao da uslijediti pokušaj NATO da napravi intervenciju”.

“Vidimo da je ovo udar i da se napada institucija predsjednika Republike Srpske jer se posljednjih sedmica spinuju priče da je referendum hir pojedinca, a Zakon o referendumu je donesen na prijedlog Vlade Srpske. Međutim, u suštini imamo situaciju da se ne poštuju institucije Republike Srpske”, rekao je Galijašević.

On je naveo da se u tom slučaju mora održati referendum, koji je krajnje demokratska odluka. “To je pravo jednog naroda da obilježava dan kada je Republika Srpska stvorena”, rekao je Galijašević.

On kaže da Ustavni sud BiH na preambuli Ustava bazira svoje odluke koje donose ljudi bez sudijskog kredibiliteta – troje stranih sudija iz NJemačke, Modlavije i Makedonije.

Navodeći da je Ustavni sud BiH jedini takav sud na planeti kojem preambula predstavlja normativni sadržaj, Galijašević je istakao da se ta preambula zloupotrebljava i da se po njoj sve može poništiti.

SRNA