U Oružanim snagama (OS) BiH pokrenuta je istraga protiv poručnika N. Pavića, jer je fotografisan kako se u uniformi izjašnjava na referendumu o Danu Republike, saznaje „EuroBlic“.

Naši izvori kažu da istragu, na osnovu anonimne prijave, provodi generalni inspektor Elvedin Mulagić u brigadi taktičke podrške u Rajlovcu, koja je pod komandom Amira Čorbe, gde je Pavić poručnik. Tvrde da mu se pokušava smestiti što je glasao u uniformi, iako je za to imao puno pravo.

Istovremeno, niko u OS BiH nije pokrenuo pitanje kažnjavanja vojnika Mirze Džidića iz Zenice koji je na najbrutalniji način na društvenim mrežama pozivao na silovanje novinarke koja je iznela svoj stav o burkama.

– Profesionalna vojna lica su građani u uniformi i imaju sva zakonom definisana prava da glasaju, dok nemaju prava na štrajk, sindikalno i političko organizovanje. Referendum pokušavaju da prikažu kao neustavnim političkim pitanjem kako bi vojnicima smestili i tako ih kaznili – objašnjava naš izvor.

Navodi da je na delu progon vojnika iz srpske komponente zbog referenduma na osnovu izjava Sifeta Podžića, predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost PS BiH, koji uporno tvrdi da su prekršili zakone o MO BiH i OS BiH, kao i Kodeks ponašanja – iako nisu.

– Mladen Ivanić, koji je u timu vrhovnog komadanta OS BiH, i Boris Jerinić, zamenik ministra odbrane BiH, javno su pozvali sve koji imaju pravo glasa da izađu na referendum, a među njima su i vojnici – poručuju naši sagovornici.

Kako „EuroBlic“ saznaje, u dve kasarne u Banjaluci bili su upućeni određeni upitnici u kojima se tražilo da se vojnici izjasne o izlasku na referendum. Međutim, naši izvori tvrde da su samo dan nakon što su stigli isti upitnici i povučeni.

Stručnjak za bezbednost Dragomir Keserović smatra da su na sceni prisutni dvostruki aršini i neravnomeran položaj Srba.

– Prisutan je veliko bošnjački projekat unitarizacije svega i svačega u BiH, pa se i OS BiH pokušavaju staviti pod kontrolu pokušavajući vojnicima uskratiti pravo na referendum. Tu neće biti odgovornosti, ali treba izdržati torturu – kaže Keserović.

Smatra da se zbog izostale reakcije na vojnika koji je pozivao na nasilje treba uraditi „veliko pospremanje u vrhu vlasti, kako bi Srbi konačno zauzeli svoj stav u zajedničkim institucijama“.

Jerinić: Ja sam odgovoran

Zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić ponavlja da je on izdao naredbu da vojnici izađu na referendum. Poručuje pripadnicima OS BiH da mu se obrate i da niko neće biti kažnjen.

jerinic

– Preuzimam odgovornost za vojnike koji su glasali, bilo da se radi o jednom ili o 150 vojnika. Istraga je bez razloga pokrenuta, jer se neće ništa utvrditi – rekao je Jerinić.

Blic