Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na svom je Fejsbuk profilu sažeto razotrkio politiku stranke kojoj pripada, a koju predsjednik SDA Bakir Izetbegović “krije kao zmija noge”.

Mehmedović je tako u svega nekoliko redova razobličio ulogu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ali i otkrio zbog čega Bošnjaci ne prihvataju život u Bosni i Hercegovini kao državi tri ravnopravna konstitutivna naroda. Pokazao je, uspješno, i kakvu to viziju BiH ima SDA, piše Dnevnik.ba.

Mehmedović je reagujući na članak iz Glasa Srpske u kojem se konstatuje kako će predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović raditi na tome da strane sudije napuste ustavni sud, ponovo zaprijetio sukobima u BiH.

Tako je objavio Fejsbuk post sljedećega sadržaja:

– Nikada nećete provesti svoj plan rušenja države. Pošto vrlo dobro znate da je jedan od stubova Dejtonskog sporazuma Ustavni sud BiH, okomili ste se na njega da ga srušite, nadajući se da ćete tako izazvati domino efekat.

Zapamtite , strane sudije iz Ustavnog suda BiH mogu otići tek kada se u potpunosti vrati princip ustroja BiH kao građanske republike, po sistemu 1 čovjek – 1 glas. Јer, strane sudije i jesu tu da bi osujetili disbalans.

Mehmedović je optužio Dodika i Čovića da proizvode navodni “Ukrajinski scenario”.

– Moj prijedlog vam je da se urazumite, i da prihvatite da ste izgubili kao što su izgubili Tuđman i Milošević.

Mehmedović je, piše Dnevnik.ba, pokazao kako je BiH za bošnjačku političku elitu samo “bošnjačka država“.

S druge strane, u članku na koji se poziva Mehmedović stoji kako će SNSD i HDZ BiH predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a na njegovoj izradi radiće eksperti dvije stranke.

Izvor: Poskok