U BiH je doseljen dio saudijske elite koja je uložila veliki novac u nekretnine i zemljište, a ne treba zaboraviti da je upravo iz Saudijske Arabije finansiran vehabijski pokret u BiH, rekao je danas u Beogradu senator Republike Srpske Nenad Kecmanović.

On je istakao da je vlasti u Republici Srpskoj to jasno, dok ona u Federaciji BiH ćuti, a bošnjačka elita se ne izjašnjava kao da nema stav o tom naseljavanju i gradnji.

Kecmanović je naveo da ne treba gubiti iz vida da, osim američkog projekta globalizacije, danas postoji i islamski projekat globalizacije.

On kaže da je danas u Sarajevu sve manje Bošnjaka i da hiper bogati šeici kupuju zemljište i grade oko vrela rijeke Bosne.

– Na elitnim lokacijama nikle su njihove velelepne vile i u te dijelove obični građani BiH mogu da zavire samo kao posluga – rekao je Kecmanović na regionalnom bezbjednosno-političkom forumu “Aktuelni problemi, novi izazovi i prijetnje u bezbjednosnoj sferi balkanskog regiona”.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović podsjetio je učesnike skupa da je u Izvještaju Republike Srpske, podnesenom prije nekoliko dana Savjetu bezbjednosti UN, navedeno da su problemi u BiH narasli do opasnog nivoa, tako da novi izazovi već kucaju na vrata dejtonske BiH u koju su Srpska i Federacija BiH dobrovoljno ušle.

– U izvještaju Savjetu bezbjednosti, Republika Srpska jasno pokazuje da najveća bošnjačka stranka SDA nastoji da podrije bezbjednost, funkcionalnost i saradnju u BiH i pokušava da izazove krizu u BiH tako što napada legitimitet Srpske nastojanjima da zabrani obilježavanje Dana Republike i ozbiljnim daljim prijetnjama i nepravnim nasiljem nad Republikom Srpskom – rekao je Cicović.

bezbjedonosni-skup-u-beogradu

On je podsjetio da su visoki predstavnici u BiH, gotovo odmah po potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, počeli konstantno nasilno mijenjanje ovog međunarodnog pravnog akta.

General Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević rekao je da referendum u Srpskoj o Danu Republike nije pogoršao bezbjednosnu situaciju u BiH, jer je tim referendumom narod odlučivao o svom opstanku i očuvanju Srpske.

– Ustav Republike Srpske nije ugoržavao prava nijednog građanina koji živi u njoj, niti to čini danas – istakao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je u vrijeme rata bila legitiman faktor i bila je uvažavana.

– Srpska je aktivno učestvovala u pripremi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Republika Srpska nije dejtonska tvorevina, ona je starija od dejtonske BiH i Ustavnog suda – rekao je Pandurević.

Pandurević kaže da je njegova poruka za budućnost – što manje upravljanja BiH izvana i oslanjanje na Dejtonski sporazum.

Izvor: SRNA