Pojedini zapadni centri moći podržavaju terorizam i zato se institucije BiH ne bore protiv njega, a stalna promjena zakonodavstva na ovom planu služi da prikrije tu činjenicu, izjavio je stručnjak za antiterorizam Dževad Galijašević.

Galijašević je na regionalnom forumu “Aktuelni problemi, novi izazovi i prijetnje u bezbjednosnoj sferi balkanskog regiona” u Beogradu istakao da činjenice na terenu govore u prilog tvrdnji da u BiH ne postoji ozbiljna borba protiv terorizma.

On kaže da, prema najnovijem izvještaju UN o terorizmu koji je objavljen 30. oktobra, u BiH djeluje sedam takvih organizacija i pet lica među kojima je i jedan od komandanata “Nusra fronta”.

– Postoji 400 boraca iz BiH koji se bore na sirijskom ratištu i u njoj živi šest povratnika iz Gvantanama, među kojima su specijalisti za eksplozive, sajber-terorizam, borilačke vještine ili su organizatori borbi u naseljenim mjestima – naglasio je Galijašević.

On je dodao da u BiH žive ostaci odreda “El mudžahedin”, te 6.150 lica koja su u svim bezbjednosnim evidencijama registrovani kao teroristi.

– U BiH postoje antiustavna, takozvana vehabijska naselja, koja su u stvari klasični teroristički kampovi za obuku, kao i široki narodni front koji na vjerskoj osnovi podržava sve to – kaže stručnjak za antiterorizam.

On je ocijenio da je “BiH marionetska država i protektorat”, čijim se bezbjednosnim strukturama i pravosuđem upravlja iz stranih ambasada, a politički kadrovi prolaze kroz provjere kod međunarodne zajednice.

– U svim zemljama bivše Јugoslavije vidimo ogromnu nestabilnost i nebezbjednost. Upravo to kako je Crna Gora sama sebe destabilizovala dugotrajnom korumpiranom vlašću i sve ostale nestabilnosti, rezultat su unutrašnjih problema, ali i spoljnih uticaja – smatra Galijašević.

Republika Srpska je, kako kaže Galijašević, jedina stabilna zajednica koja je direktno pod ovim uticajem.

Galijašević je ukazao da u Srpskoj nema problema jer ona ima najveće investicije i stabilne institucije, ali da se nestabilnost podstiče spolja, u čemu su Sud i Tužilaštvo BiH instrumenti nestabilnosti.

Prema njegovim riječima, prema Republici Srpskoj postoji otvoreni intervencionizam – zahtjevi iz OHR-a da se sankcionišu najviši funkcioneri, da budu procesuirani pred sudovima koji su neustavni ili djeluju mimo zakona, pa čak da se smijeni predsjednik Republike.

Meta nije Vučić, nego stabilnost Srbije

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da premijer Srbije Aleksandar Vučić jeste bezbjednosno ugrožen, ali da meta nije on, već stabilnost Srbije.

– Da, postoji ugroženost premijera Vučića, ne na personalnom nivou, nego na nivou stabilnosti države. Ovdje nije meta samo Vučić nego stabilnost Srbije. Kada destabilizujete Srbiju, vi, u stvari, destabilizujete sve njeno okruženje, prije svega Republiku Srpsku i završavate neke geopolitičke procese – rekao je Galijašević.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da su premijera Srbije mogli da ubiju kao njegovog prethodnika Zorana Đinđića, Galijašević je ocijenio da pronađeno oružje, bez obzira na to što “nije baš pogodno za vršenje atentata”, predstavlja strašnu poruku.

On je napomenuo da je to strašna poruka pogotovo ako “iza njih stoje prsti određenih stranih ambasada”.

– Ne možemo se oteti utisku da tu nisu samo prsti nekih kriminalnih organizacija iz Kotora ili ko zna odakle, nego da tu, ipak, ima specijalnih obavještajnih operacija – rekao je Galijašević.

Izvor: SRNA