Novi udar na Republiku Srpsku! Bakir Izetbegović izjavio da Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik usporavaju napredak BiH, i da bi Dodiku bilo bolje da mijenja ponašanje, da ne bi bio promijenjen. I sve to u prisustvu Nasera Orića i Majki Srebrenice.

Najveća opasnost po stabilnost u BiH i regionu je upravo Izetbegović, jer na sve načine pokušava da ostvari san svog oca, da od BiH stvori islamsku državu, poručuje predsjednik Dodik. Zbog takve pogubne islamističke politike, kaže, BiH sa Izetbegovićem nema budućnost!

Ohrabren pozivom Valentina Incka zapadnim zemljama da smijene predsjednika Dodika i izvještajem Savjetu bezbjednosti da je rukovodstvo Srpske i Milorad Dodik kočnica napretka BiH, Bakir Izetbegović je poručio da će se predsjednik Srpske, ukoliko ne promijeni ponašanje, naći na udaru međunarodnih institucija. Poziva ih da sa riječi pređu na djela.

– Htio ili ne naći će se na udaru i sudova i BiH, OHR, Međunarodne zajednice i sila i velesila, ali to je njegova odluka. Mislim da je bolje da mijenja svoje ponašanje nego da on bude promijenjen – rekao je Izetbegović.

“Kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, Izetbegović je posljednji čovjek koji nekome može da prijeti i da nekoga mijenja”, poručuje predsjednik Dodik. Kaže da je lider SDA, nakon Radončićevog svjedočenja u Prištini, dužan da javnosti, a posebno Srbima, objasni kakva je njegova uloga u likvidaciji Srba i počinjanju rata u BiH.

– Zbog takve pogubne islamističke politike, BiH sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost. Ni meni, ni Republici Srpskoj neće niko prijetiti, niti dovoditi u red, pogotovo ne ekstremisti poput Izetbegovića. Vrijeme stranog intervencionizma pripada prošlosti – rekao je Dodik.

Izetbegović je ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, sa članovima Predsjedništva, neusaglašenim nastupom u Briselu, gdje je susrete sa zvaničnicima EU i NATO-a, iskoristio za grubu političku manipulaciju na štetu Srba i Republike Srpske, poručio je Dodik.

– Njegov istup u Briselu je samo dokaz da on, u stvari, govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe. Tvrdnje da je Srpska nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tokom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje “puzajućeg” stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije – istakao je Dodik.

Izetbegovićev govor iz prvog reda pratili su ratni zločinac Naser Orić i Majke Srebrenice. Ovo je, kažu u Srpskoj, dovoljan indikator da postoji dogovor o udaru na Srpsku.

– Dogovorena je koalicija da se po svaku cijenu udara na Republiku Srpsku i njene institucije – kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljnih, poginulih boraca i nestalih.

Kao čovjek koji drži ključeve pravosuđa i ne dozvoljava sankcionisanje Bošnjaka za zločine nad Srbima, Izetbegović, kažu u Srpskoj, nema pravo na takve izjave.

– Očito je poruka namijenjena političkom tijelu u Federaciji. Hoće /Izetbegović/ da pokaže snagu svjestan da je gubi. Ni na koji način ne može da utiče na izbor ili smjenu predsjednika Republike Srpske – smatra Dušanka Majkić, poslanica SNSD u PD PS BiH.

A da Izetbegovića najviše frustrira odličan izborni rezultat Dodika i SNSD-a, dobro znaju u ovoj partiji. Podsjećaju Izetbegovića da jedino građani Republike Srpske mogu da odlučuju da li će predsjednik biti promijenjen, a oni su partiji koju predvodi prije mjesec dali najveće povjerenje.

A na Izetbegovićev stav da treba presjeći uticaj Rusije na Balkanu i to učiniti u Beogradu, Dodik poručuje da je uticaj i Rusije i Srbije na BiH pozitivan, ali da to Izetbegoviću ne odgovara. Kao dokazani prijatelji srpskog naroda u BiH, bez obzira na negativne stavove bošnjačke politike, oni ostaju partneri u razvoju i jačanju Republike Srpske, poručio je Dodik.

RTRS