Pogledate li večeras u nebo svjedočit ćete nečemu doista spektakularnom – ogromnom supermjesecu koji će biti izuzetno sjajan, piše BBC.

Mjesec je bio velik i prošloga mjeseca, ali ovaj će biti poseban, najveći i najsjajniji od 1948., dakle u posljednjih 70 godina.

Supermjesec je obično 14 posto veći i 30 posto sjajniji od punog Mjeseca.

Za ‘supermjesec’ su potrebne dvije stvari – mora se raditi o punom Mjesecu i mora biti blizu Zemlje. Mjesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od naše planete.

Supermjesec će za nekoliko dana biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko desetljeća, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada vidjeti u životu.

Večeras izađite van i pogledajte u nebo, negdje gdje nema puno uličnog svjetla. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodit će se optička iluzija zbog koje će Mjesec izgledati još veći i spektakularnije.

Još jedan supermjesec trebao bi se pojaviti 14. decembra, ali neće biti tako čaroban kao u novembru, najveći u ovome stoljeću.

Ipak i on će biti poseban na svoj način. Naime, otežat će promatranje kiše meteora idućega mjeseca, piše BBC.