Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Centralna izborna komisija služi da izbore “podredi političkim ciljevima i eliminiše volju naroda na prostoru Republike Srpske, a u značajnom dijelu i hrvatskog naroda”.

Dodik je rekao da CIK nije izabran u skladu sa zakonima BiH na koje se “dva muslimanska člana Predsjedništva BiH pozivaju”, već je to učinjeno kršenjem zakona i Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

– CIK je već u funkciji jedne političke elite, jednog političkog programa i djeluje u skladu sa dogovorima evropskih predstavnika ovdje, sa dogovorima muslimana koje postižu na tom planu – rekao je Dodik novinarima odgovarajući na pitanje zbog čega su u Predsjedništvo BiH bili pozvani predsjednik CIK Željko Bakalar i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.

Dodik je istakao da smatra da CIK kao i na lokalnim izborima ima “isključivo cilj da poravna situacije” i da “izbore koji bi se održali ili se neće održati podrede političkim ciljevima”.

– CIK služi da eliminiše volju naroda na prostoru prije svega Republike Srpske, a u značajnom dijelu i hrvatskog naroda – ocijenio je Dodik.

Autor: RTRS