Udruženje Slovenaca “Lipa” iz Prijedora obilježilo je večeras 19 godina rada, a tim povodom promovisana je knjiga “Zauvijek sakriveni od zaborava”, čiji je autor predsjednik Udruženja Alenka Uduč.
Riječ je o trećoj knjizi u okviru projekta “Bilo kad bilo gdje, uvijek smo Slovenci”.

“Ova knjiga nije kao prethodne dvije, već je izložba pretočena u knjigu. Riječ je o fotografijama, starim porodičnim dokumentima, kao i fotografijama starih dokumenata koji su svjedoci o rodu, dolasku i životu Slovenaca na području Prijedora i okolnih opština”, navela je Udučeva.

Ona je dodala da je ta arhivska građa već predstavljena u izložbi “Slovenci od dolaska do danas” koja je ranije bila postavljena u Prijedoru i nekoliko slovenačkih gradova.

“Izložba je nešto što će vremenom biti zaboravljeno i teško sačuvano da bi ostalo za buduće generacije. Knjiga će biti sačuvana u porodicama i bibliotekama i njenu građu će vidjeti i drugi ljudi, a ne samo članovi porodica, potomci i prijatelji”, istakla je Udučeva.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić, koja je prisustvovala promociji knjige, istakla je da su u Prijedoru među prvima prepoznali značaj podrške budžetskim sredstvima radu udruženja nacionalnih manjina da bi one sačuvale jezik, kulturu i tradiciju naroda odakle potiču.

“Ova promocija pokazuje da Udruženja vrijedno radi i za istoriju ostavlja značajno svjedočastvo o životu Slovenaca na ovom prostoru”, naglasila je Babićeva.

Nakon promocije knjige, kojoj su osim brojnih članova Udruženja Slovenaca iz Prijedora prisustvovali i prijatelji iz drugih udruženja nacionalnih manjina, organizovana je i tradicionalna božićna zabava.

Slovenci su na ove prostore počeli da se doseljavaju 1878. godine. U Prijedoru ih je danas oko 300.

SRNA