U izgradnju sportske dvorane na Urijama u Prijedoru, tokom prošle četiri godine iz lokalne kase uloženo je oko četiri miliona KM.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, rekao je za „EuroBlic“ da je potrebno još toliko novca da se završi posao na ovom značajnom sportskom objektu.

– Ukoliko nam Vlada RS ne pomogne biće potrebno još četiri godine da grad Prijedor, sam svojim sredstvima, izgradi dvoranu na Urijama – rekao je Đaković i dodao da će u tom slučaju Prijedor biti jedina lokalna zajednica koja je bez ičije pomoći izgradila ovakav objekat.

U budžetu grada Prijedora za narednu godinu, za ovaj objekat planirano je oko 1,2 miliona KM.

U proteklom periodu upućeno je i više zahteva za finansijsku pomoć sa nivoa Republike, koja se očekivala na samom startu izgradnje dvorane.

– Nova dvorana veoma je potrebna za grad na Sani, jer imamo mnogo dvoranskih sportova, a u staroj dvorani „Mladost“ svi kapaciteti su popunjeni i nije primereno da ženski klubovi dobijaju termine u kasnim noćim satima – izjavio je Đaković.

U planu je da svi dvoranski sportski klubovi treniraju u novoj dvorani na Urijama, dok će stara biti ostavljena samo za časove fizičkog vaspitanja učenika srednjih škola.

Dvorana “Mladost”

Dvorana „Mladost“ koja se nalazi u centru grada, izgrađena je pre 40 godina. U njoj časove fizičkog vaspitanja imaju učenici četiri srednje škole iz Prijedora. Pored toga, u velikoj sali trenira osam rukometnih, košarkaških i odbojkaških klubova, kao i hokejaši.

Termine treninga u maloj sali deli sedam klubova stonotenisera, borilačkih sportova te mažoretkinje.

Direktor dvorane „Mladost“, Darko Stojanović, kaže da je u takvoj situaciji teško uskladiti termine i zadovoljiti potrebe sportista.

– Ima mnogo sportskih klubova koji ne koriste naše usluge, jer škole imaju nastavu do pola šest naveče, pa neki klubovi moraju koristiti sale osnovnih škola – ističe Stojanović.

On smatra da će nova dvorana na Urijama rešiti višegodišnji problem sportista grada Prijedora, ali i postaći mlade da se uključuju u razne sportove. Tvrdi da su dobri uslovi za treninge presudni za uspešne sportske rezultate.

Dodaje da je mnogo zainteresovanih preduzeća kao i mladih, da u dvorani tokom zimskih dana imaju sportske rekreacije, ali kapaciteti ove sale su popunjeni.

EuroBLIC