Za velika dostignuća, i izdizanje iznad provincijsko-mahalaškog razmišljanja, odnosno samosvesnog oslobađanja primitivizma potrebna je ogromna energija, a opet ona, živa tvar, zavisi od količine pozitivnog razmišljanja, sposobnosti duha i čojstva, koje sve manje i pominjemo i razumemo.

Grad Prijedor, fudbalskim očima posmatrano, a kožnim nervima dočekivano, još uvek, sam sa sobom, nije raščistio ni ko je, ni šta je, ni kome pripada, a o ulozi jednog od vodećeg centra i baze u Republici Srpskoj da i ne govorimo. To je daleko svetlosnim godinama!

Gradski Fudbalski savez Prijedor, ulažući maksimum napora, poslednje atome snage, cedeći „suvu drenovinu“ volje, pokušava da uspostavi kriterijume za bolju budućnost, ali sve je badava kada ne postoje ljudi koji mogu da prepoznaju pozitivnu priču za budućnost svih fudbalskih pokoljenja – igračkih, trenerskih, onih koji treba da dođu na odgovorne funkcije…

Prvi sudar tog istog Saveza je sa najizraslijim klubom u regiji, nosiocu fudbalskog sporta u Republici Srpskoj i BiH, ovom delu Evrope, Rudar Prijedorom. Umesto da budu jedno, opet svako vuče na svoju stranu – dijametralno suprotnu! Za očekivati je rezultat – nikakav! Kao što godinama i jeste.

Negativna tradicija je nastavljena jer u Savezu predlažu jedno, što u klubu ne razumeju, a iz kluba dopiru vapaji ugroženosti zbog ličnog ispred društvenog i opšteg, što opet, u GFS Prijedor ne da ne razumeju nego pitanjem definišu: zar sve to već jednom nismo prošli?

U današnje vreme lutati okolo i uzaludno trošiti dragocenu energiju ravno je stavljanju pištolja na slepoočnicu.

Kako drugačije tumačiti bojkot omladinskih selekcija Rudar Prijedora prema Zimskoj ligi koju organizuje GFS Prijedor? Gde će završiti Savez koji nema najjači adut u svom okrilju, ili gde će se naći klub koji pokušava i dalje da deluje vaninstitucionalno, mimo sistema?

Šteta je obostrana, GFS Prijedor je svoju prevazišao činjenicom da na savezničkoj strani nema klub koji će sledeće godine proslaviti 90. rođendan i pomirio se s tim. A šta je s Rudar Prijedorom, kakva je tu šteta?

Višestruka.

Ko god da je odlučio, u ime kluba svetle tradicije, da bojkotuje Zimsku ligu GFS Prijedor direktno je zario nož u srce organizaciji u kojoj radi. Bio to pojedinac, ili grupa istomišljenika, svakako rade protiv interesa fudbala i kluba, mladosti i budućnosti, Grada Prijedora. Taj pojedinac, ili neki kolektivitet, napravio je višestruki greh. Uskratio je deci zabavu i igru tokom zime, dakle nezaboravne trenutke. Sebi obezbedili jeftine pozicije u zadimljenim bircuzima gde se samo pametuje u sakupljenom društvu mediokritetstva, umesto da se okrnu nauci, edukaciji i usavršavanju sa ciljem boljeg, jačeg i organizovanijeg delovanja, a u konačnici nastavili retrogradnu politiku pod parolom „klub protiv svih, dovoljan sam sebi!“

Zar je toliko teško dići pogled u budućnost?

Rudar Prijedor nikada neće moći bez Gradskog saveza, a GFS Prijedor može bez Rudar Prijedora. Pokazuje to i Zimska liga. Ko je na gubitku?

Sportski žurnal