Sukob unutar srebreničkog SDA kuliminirao je danas na sjednici Povjerenstva stranke, kada je došlo do verbalnog i fizičkog obračuna zavađenih frakcija.

Sadik Ahmetović, delegat SDA u Parlamentu BiH i član Povjerenstva, kaže da je na početku sastanka Adila Osmanovića i njega verbalno napao Hamdija Fejzić, bivši prvi čovjek srebreničke SDA, koji je smijenjen uvođenjenjem Povjerenstva.

U CЈB Zvornik je potvrđeno da su dva lica povrijeđena u objektu Islamske zajednice u Srebrenici, od kojih je jedno upućeno u Zvornik na liječenje.

Masovni sukob u srebreničkoj Stranci demokratske akcije, a akteri su visoki stranački funkcioneri… Sjednica Povjerenstva stranke prekinuta je na samom početku, nakon što je grupa građana upala u zgradu Islamske zajednice.

Snimak nadzorne kamere jasno pokazuje kako je Adil Osmanović sa kolegama istjeran iz zgrade.

 

Zajedno sa ministrom civilnih poslova BiH, na ulici je završio i Sadik Ahmetović, koji tvrdi da je sukob izazvao bivši prvi čovjek lokalnog SDA Hamdija Fejzić. Sve je počelo, dodaje, nakon verbalnog napada Fejzića na Ahmetovića i Osmanovića.

– Nakon toga je ušla grupa ljudi koji su iznijeli predsjedavajućeg SDA Srebrenica Osmanovića i nastala je opšta gužva, galama, prijetnje i svađe – navodi Ahmetović.

Smijenjeni predsjednik lokalnog SDA Hamdija Fejzić tvrdi suprotno, kaže da je sukob režiran od strane Sadika Ahmetovića i Adila Osmanovića, ali i od Alije Tabakovića. Ne odgovara im, dodaje, da Srebrenica krene putem razvoja i suživota i po svaku cijenu žele sukobe.

– Što se mene tiče ja sam znao da će oni da okrive mene, možda su oni to i napravili da bi mene lakše okrivili. Međutim, ja znam da imam podršku građana, a oni nek` izvole – kaže Fejzić.

Fejzić ne negira da je došlo do verbalnih prepirki jer, kako kaže, većina Bošnjaka u Srebrenici smatra da su upravo Ahmetović i Osmanović prevarili Predsjedništvo SDA i nanijeli štetu ovoj stranci.

– U Sarajevu su odlučivali, a nisu dolazili da čuju prave ljude. Oni su poslušali dva čovjeka iz Srebrenice – Sadika Ahmetovića i Alije Tabakovića i donijeli odluku na osnovu njihovih laži i dezinformacija – ističe Fejzić.

Ahmetović demantuje pojedine medijske navode da je u Srebrenici dobio batine, ali povrijeđenih je bilo. Incidint je prijavljen policijskoj stanici Srebrenica, iz CЈB Zvornik potvrdili su da su dva lica povrijeđena. To je sramota – kaže načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i poručuje da će nova vlast raditi na pomirenju, te da Srebrenici nisu potrebni ovakvi i slični incidenti.

– Ove poruke nas vraćaju u politiku koja je bila dominantna proteklih 20 godina – kaže Grujičić.

Nakon izbora i konstituisanja vlasti u Srebrenici došlo je do raskola u SDA, a pet od sedam odbornika su u opoziciji i podržava ih Sadik Ahmetović, dok su dva odbornika, od kojih je jedan biši prvi čovjek SDA Hamdija Fejzić, u skupštinskoj većini. Dobro upućeni poznavaoci srebreničkih prilika, kažu da je novoosnovano Povjerenstvo od 13 članova duboko podijeljeno i da neće uspjeti da riješi probleme u ovoj stranci.

RTRS