Fuad Pitić i Ismar Halilović iz Sarajeva uhapšeni su zbog sumnje da su ubili sugrađanina Damira Hodovića Peleta na Alipašinom polju u Sarajevu.

Ubistvo se dogodilo u srijedu oko 18.30 časova kada je Hodoviću ispred jednog kafića na Trgu međunarodnog prijateljstva prišla osoba koja mu je pucala iz pištolja direktno u srce. Prema nepotvrđenim informacijama, nesrećni Sarajlija osim što je upucan, uboden je i nožem u grudi.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo potvrdili su da je policija po nalogu dežurnog tužioca uhapsila dvije osobe zbog sumnje da su počinile ubistvo.

– Osumnjičeni će nakon saslušanja u policiji, uz izvještaj u dalje postupanje biti predati tužilaštvu – kazali su sarajevskom tužilaštvu.

Šta je motiv ovog ubistva juče niko sa sigurnošću nije mogao da kaže. Kako se spekulisalo u Sarajevu, riječ je o obračunu zbog šverca droge. Hodović je navodno jedno vrijeme prodavao drogu za Pitića i Halilovića, koji su mu bili glavni dobavljači ove “robe”. Kobnog dana njih trojica po dogovoru našli su se u blizini poslovnice NLB banke na Alipašinom polju, jer su, navodno, od Hodovića očekivali isplatu novca od prodate droge. Nije poznato da li im je i koliko dugovao prodavac, ali nakon kraće prepirke došlo je do obračuna kada je Hodović pokušao da pobjegne.

Dvojac ga je brzo sustigao, pa mu je jedan od njih, sumnja se Pitić, pucao u grudi dok ga je Halilović ubo nožem. Šta se zaista dogodilo biće utvrđeno policijskom istragom.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli su da je policija nakon uviđaja nastavila dalju istragu s ciljem rasvjetljavanja ovog slučaja.

– U toku je prikupljanje dokaza, a više informacija biće poznato narednih dana – kazali su u sarajevskoj policiji.

Stanovnici Sarajeva šokirani su brutalnim obračunom kriminalaca na ulici.

– Iz viđenja sam poznavao ubijenog. Stanovao je tu u blizini. Kada sam pošao do grada vidio sam tijelo na ulici i policiju. Ubrzo sam čuo da je ubijen Hodović. Strašno je šta se dešava u gradu. Strahujem za ovu našu omladinu – kazao je Sarajlija, koji je želio ostati anoniman.

Dodao je da je iza ubijenog ostalo dvoje maloljetne djece, koji žive sa majkom, jer se Hodović prije nekoliko godina razveo od supruge.

On je od ranije poznat tamošnjim čuvarima reda. Hapšen je nekoliko puta zbog teških krađa.

Bomba

Fuad Pitić poznat je od ranije sarajevskoj policiji. On je ranije hapšen zbog sumnje da je bacio ručnu bombu baš na isto mjesto gdje je počinjeno ubistvo Hodovića. U ovoj eksploziji niko nije povrijeđen, a od siline udara popucali su prozori na dva stana obližnje zgrade.

Glas Srpske