Promoteri ratne politike iz 90-tih i danas kolo vode u SDA. Kao ratni šefovi policije u Zenici i Tešnju Šefik Džaferović i Šemsudin Mehmedović, tolerisali su mudžahedine i njihove zločine nad Srbima i Hrvatima. Danas su uvaženi poslanici u bh parlamentu baš kao i ratni šef policije u Tuzli, Hazim Rančić.

“Ta kritika stoji apsolutno ,bez obzira da li ona ide u prilog recimo SNSD-a ili nekog drugog”, smatra urednik portala “The Bosnia times” Nedžad Latić.

Bivši generali tzv. ARBiH danas su načelnici sarajevskih opština kao kadrovi SDA. Pripadnici jedinice “Biseri” ,koja je obezbjeđivala Aliju Izetbegovića, rukovode Obavještajno-bezbjednosnom agencijom ili kao diplomate predstavljaju BiH po svijetu. Bakir Izetbegović intezivitra kontakte sa Muslimanskim bratsvom, koje nova američka amdinistracija želi da “Nisu proveli lustraciju, niti se distancirali od ratnih kadrova, niti se odrekli vjerskog radikalizma” naglašava Latić.

Podijeljena na Bakirovu protursku i pronjemačku struju predvođenu Denisom Zvizdićem, opterećena ratnom prošlošću,SDA- posebno njen lider- polako gubi ulogu prvog u Bošnjaka. Pogotovo što na izborima 2018-te Bakir Izetbegović neće moći da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

RTRS