U Prijedoru je raspisati tender za izvođača radova na Vatrogasnom domu, koji bi trebalo da počne u prvoj polovini godine.

Starešina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš kaže da će biti uloženo uloženo oko 1.900.000 KM kako bi stari objekat dobio moderan izgled i bio fankcionalniji za rad vatrogasaca.

– Rekonstrukcijom i proširenjem dobijamo veći pro­stor za smeštaj savremenih vatrogasnih vozila koja zbog tehničkih karakteristika zahtevaju veću visinu garaže Biće zamenjene stare i dotrajale in­stalacije, uređena unutrašnjost zgrade, a i njen vanjski izgled. Sredićemo asfaltnu površinu koja se istanjila pod pritiskom vozila, ali veoma je bitno što ćemo nakon toga dobiti i di­rektan izlaz na saobraćajnicu prema zapadnim delovima grada – rekao je Miljuš.

Montažni objekat koji je pored Vatrogasnog doma, a u kojem je smeštena gradska organizacija Crvenog krsta i prostorije mesnih zajednica, biće porušen, a oni će dobiti prostorije na drugim lokaci­jama u Prijedoru.

Novac za rekonstrukciju zgrade, biće delom obezbjđeden od naknade koju privredna društva i pravna lica upla­ćuju u visini 0,04 odsto od poslovnog prihoda za posebne mere zaštite od požara. Od te naknade 40 odsto ide Vatrogasnom savezu RS, a 60 odsto u budžet lokalne zajednice.

Ovaj novac je izuzetno važan za sve lokalne zajednice, i dobrovoljne i profesionalne, i da nema te naknade radili bi u izuzetno teškim uslovima jer njima nabavljamo vatrogasna vozila čija je cijena od 250.000, pa na više. I mi smo taj novac na gradskom računu za posebne namjene skupljali za rekonstrukciju doma unazad nekoliko godina-ističe Miljuš.

Dodaje da bi radovi na domu trebalo da traju oko godinu dana i i da neće ometati rad i dinamiku 37 prijedorskih va­trogasaca. Navodi da su najviše posla proteklih dana imali na gašenju dimnjaka.

– U januaru smo gasili 18 požara na dimnjacima, što je mnogo kada se uzme u obzir da smo prošle cele godine imali takvih 58 požara – poru-čuie Miliuš.

EuroBlic