Dom zdravlja Prijedor, u okviru projekta “Jačanje sestrinstva u BiH”, koji finansira Vlada Švajcarske, dobio je opremu za pružanje novouvedene usluge zdravstvena njega u zajednici, a ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić uručio je sertifikate medicinskim sestrama koje su uspješno završile obuku.
“Naše medicinske sestre, koje su na ovaj način edukovane, ići će u kućne posjete ne samo da sprovode preventivnu medicinu, nego će se upuštati i u ostale oblike pružanja medicinske pomoći”, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru.

On je najavio moguću saradnju Republike Srpske i BiH sa Vladom Švajcarske na eventualnim projektima kako zadržati zdravstvene radnike, budući da je njihov odlazak kompleksan problem svih zdravstvenih sistema u regionu, a da je u Srpskoj broj medicinskih sestara na evidenciji nezaposlenih sa 550 prošle, porastao na 1.200 ove godine.

“To je zbog trenda odlaska, i to znači da su prekvalifikacija i ubrzano doškolovanje prisutni, što dodatno komplikuje pojavu. Već sam razgovarao sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Svjetskom bankom da možda odvojimo neka kreditna sredstva koja ćemo uložiti u školovanje medicinskih radnika i na taj način stvoriti obavezu ostanka u Republici Srpskoj, kao i unapređenjem uslova i boljom organizacijom”, dodao je Bogdanić.

Direktor za saradnju švajcarske Ambasade u BiH Barbara Detviler Šoje rekla je da je Vlada Švajcarske projekat “Jačanje sestrinstva u BiH” finansirala sa osam miliona KM, da je za proteklih 20 godina u reformu zdravstva u BiH uložila 50 miliona KM i da za naredne četiri godine planira podršku zdravstvenom sektoru u BiH vrijednu 25 miliona KM.

“Dosadašnji rezultati u Prijedoru su obećavajući. Više od 500 kućnih posjeta medicinske sestre su obavile u proteklih šest mjeseci, a više od 5.000 sistematskih pregleda hroničnih bolesnika obavile su medicinske sestre, što se prvi put dešava”, navela je Detviler Šoje.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović izjavila je da je vrijednost dobijene medicinske i nemedicinske opreme 48.000 KM i da je riječ o jednom terenskom vozilu, računarskoj opremi, opremi za sestrinske torbe i kancelarijskom namještaju za prostoriju za sestrinske konsultacije, a da je 130.000 KM uloženo u profesionalni razvoj za 31 medicinsku sestru iz 16 timova porodične medicine.

Primopredaji donirane opreme prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.