Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić otkazao je redovnu sjednicu Predsjedništva BiiH i za 22.februar sazvao vanrednu.

Ivanić je rekao da je ovu odluku donio nakon sastanka sa liderima Saveza za promjene, navodeći da je ovo “zadnji pokušaj da se stvari vrate u legalne institucije”, te da se izbjegne paralelizam.

Dodao je da je na Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da odluče da li će doći na tu sjednicu. On je ocijenio da će to biti jako važna sjednica, te da se Predsjedništvo BiH o pitanju revizije mora opredijeliti i da će od toga zavisiti dugoročna politička stabilnosti i funkcionisanje institucija BiH.

Ponovio je da unutar institucija BiH postoji jedna “parlelna struktura” okupljena oko Izetbegovića koja je privatizovala bh. institucije.

Govoreći o činjenici da je ambasadorka BiH Mirsada Čolaković odbila proslijediti pismo ministra Igora Crnadka, Ivanić je rekao:

– Zamislite da ja srpskim ambasadorima kažem da ne smiju proslijediti nijedno pismo dok ima ja ne odobrim. A ne kažem da to neću učiniti – rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao da njega niko neće disciplinovati i kontrolisati, te da će nastaviti komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde.

Ivanić je napomenuo da nijedna institucija BiH nije razmatrala pitanje revizije, te upozorio da je evidentno da unutar BiH postoji paralelna struktura okupljena oko bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja nastavlja da djeluje uprkos svim upozorenjima.

Rekao je i da je zamolio da se posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske odgodi do održavanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Mladen Bosić je rekao da postoji mogućnost da se trenutna kriza produbi.

Izvor: SRNA/Kliks