Ministar sigurnosti Dragan Mektić je na početku svog obraćanja novinarima podijelio dopis Visoke policijske škole iz Zagreba kojim se potvrđuje vjerodostojnost njegove diplome, stečene pri Fakultetu kriminalističkih znanosti, na kojem je završio studij za unutrašnje poslove i stekao zvanje diplomiranog kriminaliste. Na taj način je odgovorio potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružici Jukić na optužbe o tome kako njegova diploma nije validna.

– Ja imam dokaz o validnosti moje diplome. Međutim, u njenoj biografiji stoji da je rođena 1963, a da je diplomirala 1999. godine. A između toga nema ništa. Kao da nije išla ni u osnovnu školu. A mlatila je mojom diplomom i iznosila tvrdnje koje je konstruirao Dževad Galijašević – izjavio je Mektić.

Također se osvrnuo i na poziv Ružice Jukić da protiv sebe pokrene krivičnu prijavu i da na taj način, kroz tužiteljsku istragu, “skine sve hipoteke” koje mu se stavljaju na teret.

– Ne namjeravam da uradim tako nešto, jer nemam potrebu da skidam bilo kakve hipoteke sa svog imena. Međutim, neka Ružica Jukić skine hipoteku o tome kako je kao predsjednica disciplinske komsije, u slučaju postupka protiv tužioca Idriza Begića iz Bihaća, koji se teretio za prikrivanje dokaza u slučajevima ubistva generala Vlade Šantića i povratnika Cvijana Radića, izrekla samo kaznu umanjenja plaće za 30 posto. Nedugo nakon toga tužilac Begić je uhvaćen kako u svom uredu prima mito. Ili neka pojasni svoje ponašanje u disciplinskom postupku protiv sutkinje Lejle Fazlagić, kojoj je tad savjetovala da podnese ostavku, jer će se tako moći ponovo kandidovati za mjesto u pravosuđu, a ako bude smijenjena, to neće moći učiniti. Lejla Fazlagić je poslušala njen savjet, podnijela je ostavku, poslije je ponovo postala sutkinja, a sada je u bjekstvu u jednoj od istraga o korupciji – poručio je Mektić, dodajući kako ima podatke da je Jukić u posljednjih nekoliko godina na ime dnevnica naplatila više od 60.000 maraka.

Novinarima je kazao da je njegova debata sa Jukić imala svoj nastavak i nakon emisije FTV-a u kojoj su gostovali. Kazao je kako je nakon te emisije dobijao poruke od Ružice Jukić u kojima tvrdi da ona voli Srbe, navodeći primjere u kojima je pomogla osobama srpske nacionalnosti.

Mektić je, čitajući poruke koje mu je slala Ružica Jukić, kazao: Slala mi je poruke kako ona voli Srbe, pa je napisala: ‘Svi predsjednici sudova Srbi znaju da su pod mojom zaštitom. Pitajte Draženu Pejanović, predsjednicu iz Kalesije, kad su je htjeli skinuti’.

– Ona time valjda želi reći kako ona štiti Srbe. Hvala Bogu pa mene ne štiti – prokomentarisao je u svom maniru ministar sigurnosti, ne želeći dalje na bilo koji način govoriti o ovom TV duelu.

U osvrtu na izjavu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije o tome kako treba “provjetriti” pravosuđe, poručio je da treba učiniti mnogo više od običnog provjetravanja.

– Milane, ne trebaš samo otvoriti prozore. Moraš izbaciti sve stvari, prekrečiti prostorije i ubaciti potpuno nov namještaj. Gledam prije neki dan sliku tužilaca BiH i oni na njoj zagrljeni, a tamo niko ni s kim ne može. Svako protiv svakog podnosi prijavu. Jedni drugima zabijaju “noževe u leđa”, a na slici se grle kao da se vole. Javljaju se meni mnogi tužioci i šalju mi poruke podrške, da istrajem u ovoj borbi da se uvede reda u pravosudni sistem -dodao je Mektić.

Osim pravosuđem, Mektić se na pres-konferenciji bavio i vlastima u RS-u. U tom kontekstu spomenuo je da je Vlada RS-a sklopila novi ugovor sa jednom lobističkom kućom u SAD-u, kojoj plaća 90.000 dolara mjesečno (oko 150.000 KM op. a.), plus svi troškovi.

– Takvi ugovori se ovdje kriju, ali u SAD-u svaka lobistička kuća mora takve podatke objaviti na svojoj internet stranici. Takve ugovore je prvo potpisivao Milorad Dodik, pa Željka Cvijanović, a kad su shvatili da se tu radi o mutnim radnjama, sada su dali da ugovore potpisuje ministar Zlatan Klokić. Ja mu poručujem, jer je mlad momak: ‘Zlatane, storniraj svoj potpis sa tih ugovora, jer tu nisu čista posla’. Dodik se nada da će mu ta lobistička kuća pomoći da ga američka administracija skine sa ‘crne liste’. A ja mu mogu samo reći da mu želim dug život, da je američka administracija ozbiljna i da svoje odluke ne mijenja tako lako, i da mu želim da taj svoj dugi život provede na toj listi – kazao je Mektić.

Dodao je i kako je ovaj ugovor štetan po RS.

– Dok Dodik troši pare vani, u RS-u prosvjeta i policajci još nisu dobili plaće, a poljoprivrednici štrajkuju zbog neuplaćenih poticaja, ali oni njima nisu bitna kategorija. Ipak, lobističke kuće neće pomoći da Dodik bude skinut sa crne liste – poručio je Mektić.

Kazao je i kako je došao do dokaza da aktuelne vlasti u RS-u rade na rušenju aktuelnog premijera Srbije Aleksandra Vučića, te da je te dokaze poslao u Beograd. Prema njegovim riječima, Vučićevo rušenje se izvodi putem Fonda za stratešku kulturu, koji se finansira iz budžeta RS-a.

– Njih sad kopka kakvi su to dokazi, a ja neću da im kažem. Neka se još ‘peku’. Oni bi rado na mjestu predsjednika vidjeli Vuka Jeremića s kojim bi mogli raditi isto što i sa Borisom Tadićem. Tako bi Dodik mogao biti srpski vožd, što ne može da postigne dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji je popularniji od Dodika. Osim toga, Dodik se nekim svojim ranijim izjavama zamjerio Vučiću, tako da je i to razlog za pokušaj Vučićevog rušenja – istakao je Mektić.

Izjavio je i kako se putem spomenutog fonda u medijima i o njemu samom plasiraju neistine.

– Te informacije plasiraju Dževad Galijašević, koji je fizička osoba iz FBiH koju plaća Vlada RS-a, te Predrag Ćeranić (dekan Fakulteta za bezbjedonosne studije u Banjoj Luci op. a.). Ja bih rekao da informacije o meni plasira Predrag Slavuj Ćeranić. To mu je, naime, bilo kodno ime dok je radio u Državnoj bezbjednosti. On je sa 16 godina počeo raditi za tadašnju UDBA-u, a poslije za Državnu bezbjednost. Resor su mu bili klerikalni elementi, odnosno špijunirao je Srpsku pravoslavnu crkvu, a sada kao štiti srpstvo – napomenuo je Mektić.

Govoreći o politici koja se provodi u RS-u, spomenuo je i da je direktor Civilne zaštite RS-a Mile Međed odbio da ova institucija učestvuje u civilnoj vježbi NATO-a, koja treba da se održi u spetembru ove godine. U toj vježbi različite agencije bi provjeravali postojeća i stjecali nova znanja iz oblasti spašavanja ljudskih života u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa.

– Imamo ovaj slučaj nestalog desetogodišnjeg dječaka u Loparama. Radi se o djetetu sa posebnim potrebama. Nazvao me šef Civilne zaštite u Bijeljini i zatražio pomoć. Kad sam ga pitao šta ima od opreme, kazao je doslovno: ‘Ni kanapa’. Odmah sam pozvao Graničnu policiju, zatražio pomoć i oni su poslali ekipu sa psom tragačem. Nakon toga sam pozvao direktora Civilne zaštite FBiH Fahrudina Solaka i pitao ga može li pomoći. On je, zbog čega mu se najiskrenije zahvaljujem, poslao tri ekipe sa psima tragačima i jednu ekipu sa dronovima za traženje nestalih. Već danas je i lično otišao na teren. A Međed nije želio nazvati svog kolegu iz FBiH i ne dozvoljava da se ljudi obučavaju u okviru vježbe, samo da bi mogao reći: ‘Ovo je ovdje naše i mi ovdje upravljamo’. Pa on provodi politiku preko jednog desetogodišnjeg djeteta – dodao je Mektić.

Spomenuo je još i kako vlasti RS-a traže od Saveza za promjene da napuste državne institucije. U isto vrijeme, nakon što je počela priča o reviziji presude u slučaju tužbe BiH protiv RS-a, kako tvrdi Mektić, Nikola Špirić je pozvao nekoliko zvaničnika SDA u jedan restoran u Lukavici i ponudio im da izbace Savez za promjene iz vladajuće koalicije na državnom nivou i da prihvate SNSD kao novog koalicionog partnera.

S tim u vezi je još kazao i kako Vučić poručuje, pred dolazak u Sarajevo, kako želi da izgradi mir i povjerenje sa Bošnjacima, te da ne vidi razlog zašto i političari iz RS-a ne bi radili to isto.

Faktor.ba